Golasowská (KDU-ČSL): Detenční zařízení Vyšní Lhoty na vlastní oči poslankyně

07.09.2015 9:08

Vyšní Lhoty, uprchlíci, opatření, bezpečnost

Golasowská (KDU-ČSL): Detenční zařízení Vyšní Lhoty na vlastní oči poslankyně
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

V pátek 4.9. jsem navštívila již potřetí detenční zařízení Vyšní Lhoty na Frýdeckomístecku. Poprvé to bylo v polovině prázdnin, kdy byl areál ještě neobydlen, podruhé jsem projížděla kolem, ale pan vedoucí se omluvil kvůli velkému pracovnímu vytížení a potřetí minulý pátek, to už jsme měli schůzku domluvenou. Mým cílem bylo zjistit, jak je zajištěno bezpečí obyvatel Vyšních Lhot a jaké mají uprchlíci ubytovací podmínky. Byla jsem velmi překvapena, jak výborně funguje personál a to tzv. za pochodu. V zařízení je ubytováno 345 uprchlíků, dalších asi 200 má být převezeno ať už z Bělé nebo ze Zastávky u Brna v nejbližších dnech.

Jsou tam pouze muži, jsou ubytováni ve dvou budovách, další dvě budovy se připravují na příjem dalších migrantů. Kolem budov je postaven 4,5 m vysoký plot, který opravdu nelze přelézt, personál to zkoušel i v rukavicích, ale nedá se. Ubytovaní se mohou procházet i mimo budovu a to v oploceném venkovním prostoru. Od září vaří jídlo v kuchyni, která je součástí areálu, do této doby měli nasmlouvanou cateringovou společnost. Jídlo je vydáváno 3x denně a to ve 3 variantách A - se všemi druhy masa, B - bez vepřového, C - vegetariánské. Jedno jídlo vydává služby cca 3 hodiny... Funguje zde ambulance i s infekční místností, zatím žádnou infekční osobu nezachytili. Jsou zde nasmlouvaní lékaři, zdravotnický personál. Své tlumočnické služby zde nabídlo 6 tlumočníků včetně znalosti afrických jazyků. Dle posledního nařízení se začínají propouštět Syřané, je jim dán na cestu potravinový a hygienický balíček, jsou odvezeni na nádraží do Frýdku a je jim zakoupena jízdenka do Německa.

Nechci říkat, že je vše ideální, to jistě není, ale jedno je pravda. Uprchlíci tady jsou, putují přes naši zemi a je na nás, jak se s tím popereme. Zaměstnanci detenčního tábora ve Vyšních Lhotách mě přesvědčili, že dělají vše proto, abychom se my, občané cítili v bezpečí a aby lidé, kteří přes naši zemi putují měli důstojné podmínky, tj. střechu nad hlavou a aby neumřeli hlady. Proto hluboce smekám před jejich pracovním nasazením a přeji jim hodně sil a podporu nadřízených při jejich náročné práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.