Golasowská (KDU-ČSL): Násilí na ženách je často neviditelné a o to je krutější

26.11.2016 12:53

25. listopad je Mezinárodním dnem boje proti násilí na ženách. Poslankyně za KDU-ČSL Pavla Golasowská o tom něco ví, pracovala dlouhá léta v poradně pro oběti domácího násilí.

Golasowská (KDU-ČSL): Násilí na ženách je často neviditelné a o to je krutější
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

Nejen pro ni je žena hodna lásky a úcty a jako nositelka života si zaslouží ochranu a péči.

„Vybavuji si ze své praxe paní, která se po sedmnácti letech brutálního domácího násilí odstěhovala od manžela a dospívajících dětí do zahraničí. Našla si tam práci a splácela dluhy. Bylo to pro ni strašně těžké, ale zažívala věci, které pro ni byly úplně nové – mohla si jít, kam chtěla, mohla si jít lehnout, kdy chtěla, mohla si číst apod. Dnes je z ní vdova. Její bývalý muž se upil k smrti. Má dvě dospělé děti, nový vztah a jak říká, je šťastná,“ uvádí jeden z mnoha příběhů Golasowská.

Násilí na ženách je často neviditelné a o to je krutější. Statistiky jsou pro spoustu lidí šokující. Podle průzkumů se s násilím setkala pětina žen. A podle Branislavy Marvánové Vargové z organizace Rosa na pomoc obětem zažily výpady a násilí od partnera či v rodině 4 % žen jen za minulý rok. Pokud to přepočítáme, tak je to více než 170 tisíc žen. V celé EU se s nějakou formou psychického či fyzického násilí setkala každá třetí žena. To musí skončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…