Golasowská (KDU-ČSL): Neberme dětem pohádky, ponechme jim dětství

14.10.2015 14:13

Jedna dvě, Jarka jde, nese pytel mouky, táta se raduje, že bude péct vdolky. To je návrh nové verze písničky pro děti, která je prý genderově vyvážená. I ženy prý mohou nosit pytle s moukou a muži zaujmout místo v kuchyni.

Golasowská (KDU-ČSL): Neberme dětem pohádky, ponechme jim dětství
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

No to snad ne! O tom, že gender rozepíná svá chapadla v životě dospěláků  je známo, i když s tím velmi nesouhlasím. Ale že části takto zaměřené populace vadí už i pohádky, konkrétně role žen a dívek v pohádkách, to je přece jen trochu příliš. Musím tak reagovat na přílohu Mladé fronty DNES, kde je článek Pohádky jen pro kluky? Autorka poukazuje na hrdinky - ženy nebo dívky, které dle ní jsou vždy v podřízených rolích jako uklízečky, oběti nebo naopak jako parádivé fifleny. Princům a udatným mužům jsou prý přidělovány jako bonus k nemovitostem, nemají svou vůli, názor nebo osobnost. Pokud pohádky takhle rozpitváme a zaměříme se na role dívek a chlapců s tím, že budeme chtít poukázat na to, jak je role žen vůči mužům podřízená, tak jistě najdeme případy, kdy to takhle může vypadat. Na druhou stranu máme tady princezny odvážné, ženy, které tvoří svůj osud a nečekají nečinně v koutě, až je princ najde. Nechci zde vyjmenovávat pohádky, kde jsou ženám přisouzeny  pasivní nebo naopak aktivní role, mým cílem je poukázat na to, že pohádky jsou náš poklad. Vždyť na klasických pohádkách vyrostly generace těch, kdo je i dnes rádi svým dětem čtou. Dítě vnímá pohádku jako vítězství dobra nad zlem, chce udatné prince a krásné princezny. Nemyslím si, že by zástupy těch, kdo vyrostli na klasických pohádkách, byli  ve svém dospělém životě nějak poznamenáni nebo že by z pohádek převzali role princezen a princů na koni. Vždyť i dítě ví, že pohádka je pohádkou a reálný svět je o něčem jiném. Neberme proto dětem jejich iluze, nechme je snít v jejich krásném a pohádkovém světě a nezatěžujme je nesmysly typu podřadných či nadřadných rolí hrdinů. Nevím, kolik lidí by o vánocích sledovalo pohádku typu hrdinky, která vzala svůj osud do svých rukou a ke štěstí muže vlastně vůbec nepotřebuje. Nevím jak vy, ale já se raději podívám na Popelku, Zlatovlásku či Pyšnou princeznu, ať už je jejich role byla jakákoliv. A vy, kdo si myslíte, že ženské jsou v pohádkách či písničkách opomíjené, si klidně prozpěvujte s autorkou  výše zmíněného článku: "Jedna dvě, Jarka jde, nese pytel mouky...."

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…