Goldemund (ČSSD): Diskuze nad objemnou cenou mě překvapila

03.01.2016 21:11

Vyjádření starosty města Vyškov k novému zimnímu stadionu ve Vyškově:

Goldemund (ČSSD): Diskuze nad objemnou cenou mě překvapila
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Nový zimní stadion ve Vyškově získává konkrétní podobu. Uplynulé týdny a měsíce byly u nás na městském úřadě mimo jiné i ve znamení intenzivních prací na podobě nového zimního stadionu, a to na základě rozhodnutí zastupitelstva města. To rozhodlo nejen o tom, že by se měl postavit nový zimní stadion, ale rovněž stanovilo i požadavky na jeho kapacity.

Na úrovni vedení města vznikla pracovní komise, složená z projektantů, zástupců sportovců a dotčených odborů. Podoba nové haly se nerodila jednoduše, návrh se několikrát předělával a dokonce současná podoba, kterou máte možnost vidět na vizualizacích, se zrodila na poslední chvíli, a to při projednávání jiné, v podstatě finální, verze. Z toho je vidět a já si z vlastní zkušenosti to dovolím i potvrdit, že práce této komise nebyla formální, a proto bych všem těm, kteří se do této chvíle na vzniku schválené podoby nového zimního stadionu podíleli, chtěl za veškeré podněty a odvedenou práci poděkovat.

Jsem přesvědčen a první reakce mě k tomu i opravňují, že výsledná podoba našeho nového zimního stadionu je nejen reprezentativní, ale zároveň i funkční. Naše město tak v případě realizace získá nejen důstojný stánek pro jeden z nejpopulárnějších sportů, ale poskytne i potřebné zázemí pro další sportoviště, návštěvníky sportovního areálu a přilehlého okolí.

V prvním nadzemním podlaží tak vznikne 18 šaten s hygienickým zázemím pro sportovce, trenéry, rozhodčí a návštěvníky veřejného bruslení, technické zázemí pro ledovou plochu a samostatně fungující restaurace. Ve druhém nadzemním podlaží se bude nacházet tribuna, hygienické zázemí pro diváky, posilovna a další posezení pro návštěvníky restaurace s výhledem na ledovou plochu. Po obvodu stadionu a v přilehlých prostorách vznikne řada nových parkovacích míst.

Při projednávání v orgánech města byla v podstatě debata pouze nad objemovou cenou této studie, jež vyšla na 168 mil Kč, nikoliv nad jeho podobou. Musím říci, že je to poprvé v historii města, kdy jeho vedení krok po kroku seznamuje nejen orgány města, ale i širokou veřejnost s postupem prací na tomto projektu. To mimo jiné znamená, že nehodíme na stůl hotový projekt s projekční cenou a nepostavíme zastupitele před rozhodnutí, ber nebo nech být. Jdeme cestou dílčích rozhodnutí tak, abychom na základě diskuze mohli provádět dojednané korekce a v tomto i nadále hodláme pokračovat. Čeká nás tedy logicky ještě celá řada zásadních rozhodnutí. O to více mě, a myslím si, že i řadu kolegů, překvapila ona diskuze nad objemovou cenou.

Objemová cena je zcela normální instrument, který se používá při prvotním odhadu nákladů (propočet) a vychází ze zastavěného objemu, proto objemová cena. Nemá to nic společného s rozpočtem a už vůbec nic s položkovým rozpočtem. Víme, že tam je řada ukazatelů, které v našem případě půjdou řádově níže, nicméně nevidíme důvod, pokud to takto vyšlo v rámci akreditovaných položek a programu RTS, to zamlčovat či jakkoliv přemalovávat. Jsme přesvědčeni, že toto je nejen správná, ale i férová cesta.

Dovolte mi závěrem říci, že schválením investičního záměru k zimnímu stadionu nebyla schválena ani jeho výstavba a už vůbec ne jeho cena. Jak už jsem informoval, je před námi série rozhodnutí, s kterými budete postupem času seznamováni, a na jejímž konci, jak pevně věřím, bude nový zimní stadion za přijatelnou a obhajitelnou cenu.

Karel Goldemund
starosta

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…