Grebeníček (KSČM): Hemžení volebních figurek

12.08.2016 4:32

Nikdo racionálně uvažující nemůže čekat, že by politiku nevolených a takřka neomezeně působících sil, nenasytných a válekchtivých elit Spojených států, které využily jako klamný vývěsní štít B. Obamu, mohla změnit H. Clintonová nebo D. Trump.

Grebeníček (KSČM): Hemžení volebních figurek
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Po řadu měsíců už české občany zahrnují všemožná média včetně takzvaných veřejnoprávních nekonečným komediálním seriálem ze zámoří. Čeští diváci jsou až do úmoru »obšťastňováni« hrou na volby, z nichž má vzejít nový prezident expanzivní imperiální supervelmoci Spojených států amerických. Při pozornějším sledování té nekonečné komedie je přitom zcela zřejmé, že o příliš demokratický výběr vhodných kandidátů nejde. O věcné diskuse a zřetelné, později kontrolovatelné programy pak už vůbec ne.

Ostatně k čemu programy a k čemu poctivější demokracie při výběru a volbě kandidátů, když rozhodující jsou ti v zákulisí. Ať už s pomocí stamilionů dolarů a nejrůznějších triků, podvůdků i vyložených sprostot a podrazů vyhraje H. Clintonová nebo D. Trump, skutečnou politiku domácí i zahraniční budou nadále určovat ti, kdo ovládají ekonomiku a společnost Spojených států pomocí kapitálu, médií a struktur státní moci.

Typickým dokladem toho, k čemu jsou dobré prezidentské volby a kdo skutečně rozhoduje o politice, zájmech a směřování impéria, je figurka odcházejícího prezidenta Baracka Obamy. Ten nezvítězil a neobhájil prezidentský mandát proto, aby uskutečnil slibované zásadní změny k lepšímu. Svým reklamním úsměvem a účelovou rétorikou o zásadních změnách a potřebě míru posloužil fakticky jen k tomu, aby loutkoherci nad jevištěm mohli pokračovat ve svých špinavých kšeftech, ve vydírání světa a ve svých válkách dál.

Výbor pro Nobelovu cenu míru se bláhově pokusil preventivně zkorumpovat a motivovat Obamu udělením této ceny ve prospěch mírovější politiky supervelmoci. S otevřenými ústy ale pak všichni naivní hleděli, jak politika agresí, okupací a válek, spojovaná se jménem G. Bushe mladšího, pokračuje. A že je o to nebezpečnější, oč více nadějí se s figurkou B. Obamy v prezidentských kampaních spojovalo.

Když prezident D. Eisenhower na odchodu z funkce Američanům 17. ledna 1961 naznačil, že ne oni svým hlasem, ale nejmocnější kapitálová uskupení a vojenskoprůmyslový komplex rozhodují o směřování a životě země, bylo to pro mnohé překvapením. Eisenhower tehdy oznámil, že rozhodování nikým nevolených sil, jejich »celkový ekonomický, politický, dokonce duchovní vliv je pociťován v každém městě, státě, v každém vládním úřadu… Možnost zničujícího růstu této nežádoucí moci existuje a bude trvat«.

Nikdo racionálně uvažující nemůže dnes čekat, že by politiku těch nevolených a takřka neomezeně působících sil, nenasytných a válekchtivých elit Spojených států, které využily jako maskování a klamný vývěsní štít B. Obamu, mohla změnit H. Clintonová nebo D. Tramp. Tím spíše, že na rozdíl od poněkud zneužité reklamní figurky B. Obamy jsou Clintonová a Tramp typickými zástupci těchto ze zákulisí působících elit. O jakých volbách a o jakém výběru alternativ tu může být řeč?

Ani nevím, proč se mi právě v tuto chvíli vybavuje Danteho Božská komedie se skladbou v rytmu toskánské písně a s hemžením plastických a elastických figurek.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)

Publikováno 9.8.2016 v deníku Haló noviny.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.