Grebeníček (KSČM): Kmotry nezná, lustroval by doživotně

30.01.2014 18:20

Jakým to politologickým začátečníkem a jakým nekvalifikovaným poradcem špiček ODS by musel Petr Fiala být, aby neviděl a neznal nic ze zákulisí ODS, aby nevěděl o konkrétních kmotrech, o stranických špičkách a jejich vazbách na klientelistické mafie?

Grebeníček (KSČM): Kmotry nezná, lustroval by doživotně
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Nový předseda ODS, politolog Petr Fiala v Partii TV Prima na dotaz, kdo jsou v ODS kmotři a jak se s nimi vypořádá, zahrál v přímém přenosu nevědomého.

Tvářil se, že žádného jmenovitě nezná. Zato vyjádřil jménem ODS pevné odhodlání vést inkviziční tažení za zachování lustračního zákona a do roztrhání těla lustrovat doživotně všechny ty, koho, bez ohledu na to, zda se čímkoli provinili, vedla ve svých registrech předlistopadová Státní bezpečnost.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Podle novopečeného předsedy ODS všichni, kdo jsou v registrech někdejší Státní bezpečnosti vykazováni jako spolupracovníci, selhali, a proto je jim prý třeba podle jeho přesvědčení doživotně zakázat výkon některých občanských práv. Slovníkem Petra Fialy, všem vylustrovaným má být upřeno právo na nový »řidičský průkaz«. Na argument moderátora, že ani skutečný řidičský průkaz se neodnímá na doživotí, a na dotaz, zda vylustrovaní selhali více než řada čelných funkcionářů ODS dirigovaných tlupou mafiánů, kteří řadu let škodili občanům a tunelovali veřejné prostředky, se pak Fiala zcela nestatečně vyhnul odpovědi.

Kdo sledoval opatrný tanec nového předsedy ODS kolem kmotrů ODS a naproti tomu jeho zápal pro doživotní lustrace, nutně musel nabýt dojmu, že Fiala nehraje fér. Z jeho úhybných odpovědí vznikal dojem, že s žádným důslednějším vyrovnáním se s kmotrovskou a klientelistickou zátěží nelze v případě ODS počítat.

U řadového člena ODS z Horní Dolní, kam denní tisk a televizní signál dorazí jen výjimečně, by snad bylo možné uvěřit, že o stranických kmotrech, lobbistech a mafiánech ODS sice něco slyšel, ale že osobně je nezná a neví, kdo to jsou. V případě dobře informovaného politologa, navíc letitého poradce expředsedy ODS Petra Nečase, je ale podobná neznalost stěží uvěřitelná. Fialova hraná »nevědomost« v přímém přenosu proto musela nejen u zasvěcených vzbuzovat útrpný úsměv.

Jakým to politologickým začátečníkem a jakým nekvalifikovaným poradcem špiček ODS by musel Petr Fiala být, aby neviděl a neznal nic ze zákulisí ODS, aby nevěděl o konkrétních kmotrech, o stranických špičkách a jejich vazbách na klientelistické mafie?

V té souvislosti je sotva náhodou, že tak srdečně na kongresu ODS nový předseda děkoval svému s ostudou odešlému předchůdci Petru Nečasovi a dalším symbolům politického trafikantství a klientelismu. Že se k nim zcela nekriticky hlásil jako jejich nástupce. Jako by tím potvrzoval, že se kmotři a klientelisté nemají čeho bát a že pod kouřovou clonou lustračních her a pod hesly »obrody strany« chce ODS a její nový předseda pouze přetřít fasádu.

A právě v tom je jádro pudla. Každý je ovšem svého štěstí strůjcem, a to je někdy neštěstí.

Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)
publikováno 30.1.2014 v deníku Haló noviny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…