Grebeníček (KSČM): Mnohaletý příběh bývalých bytů OKD je stále zahalen hustou mlhou a má dokonce další pokračování...

10.12.2015 11:17

Interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 10. 12. 2015:

Grebeníček (KSČM): Mnohaletý příběh bývalých bytů OKD je stále zahalen hustou mlhou a má dokonce další pokračování...
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

V kauze pro republiku a její občany fatálně nevýhodné privatizace Ostravsko-karvinských dolů a jejich bytového fondu jsem se obrátil zcela logicky přímo na premiéra Bohuslava Sobotku, a to z toho důvodu, že především on sám a pak vláda jako celek by dnes stále ještě mohli a dokonce měli udělat potřebné kroky k nápravě a překonání toho, co tak těžce a dlouhodobě postihuje ekonomicky celý Moravskoslezský kraj.

Ano, řeč je o vytunelování státního podnikatelského majetku a bytového fondu někdejších Ostravsko-karvinských dolů ve prospěch svérázného podnikatele Zdeňka Bakaly a jeho společníků. Řeč je také o tom, proč desítky miliard korun odtekly, privatizátoři v monopolním postavení těžařů a vlastníků desetitisíců hornických bytů utekli do daňových rájů a proč stát jim dnes musí stamiliony přispívat na útlum těžby, na podpory nezaměstnaným horníkům a doplácet jim zisk i formou příspěvků na bydlení, na drahé nájmy v tzv. bakalovských bytech.

Premiér Sobotka je dodnes terčem kritiky kvůli údajně nevýhodnému prodeji OKD. Výtky dlouhodobě odmítá a trvá na tom, že stát akcie prodal za tržní cenu.

A tak Sdružení nájemníků byty OKD nedávno požádalo v dopise ministra financí Andreje Babiše o to, aby podal k soudu podnět na zablokování portfolia zhruba 44 tisíc bývalých bytů důlní společnosti OKD. Jde prý o výnos z trestné činnosti. Předseda sdružení Roman Macháček v dokumentu žádá, aby se ministr Babiš obrátil s podnětem na Obvodní soud pro Prahu 2. Právě tamní senát od října letošního roku projednává obžalobu na trojici mužů, obviněných ze zpackané privatizace OKD z roku 2004 a z toho, že kvůli nim přišel stát při prodeji svého téměř polovičního podílu v důlní společnosti o téměř 7 mld. Kč.

Ministerstvo nárokuje u soudu náhradu škody po obžalovaném znalci Rudolfu Douchovi a dvojici bývalých manažerů Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi. Sdružení nájemníků se obává, že se lidé, bydlící v bývalých bytech OKD, nikdy nedočkají možnosti si nemovitost koupit, přestože jim to v minulosti noví majitelé Ostravsko-karvinských dolů v čele s miliardářem Zdeňkem Bakalou slibovali. Šéf sdružení Macháček je podle svých slov přesvědčen o tom, že soud může z případného podnětu Ministerstva financí přistoupit k zabrání věci, tedy k zajištění těchto bytů, a to i přestože už je má jiný vlastník než ten, který je od státu kupoval, a že nepatří ani nikomu z trojice obžalovaných.

Není to tak dávno, a tím chci trochu tlumit optimismus zmíněného uskupení, co ministr spravedlnosti Robert Pelikán odpověděl při projednávání písemné interpelace poslance Vojtěcha Filipa ve věci privatizace státního podniku Mototechna České Budějovice následujícím způsobem: "Ztotožňuji se s panem poslancem, že to je jeden z případů, kdy orgány činné v trestním řízení nebyly hodny svého jména a byly to spíš orgány nečinné v trestním řízení a prostě selhaly." Následně pak ještě ministr spravedlnosti prohlásil: "Vadí mně, že dnes spousta našich ctihodných občanů si tady pyšně vykračuje s majetky nabytými jasnou trestnou činností, ale zároveň jsem přesvědčen, že dnes prostě s tím nic neuděláme."

Je to trochu šokující, zejména když - a to chci také zmínit, ono to stojí opravdu za to - ministr Pelikán dodal: "Jednak na těch okresních státních zastupitelstvích sedí stále stejní okresní státní zástupci, kteří tam seděli v těch devadesátých letech. A jestli si myslíte, že dnes je chtějí vyšetřit lépe než je chtěli vyšetřit tehdy, tak tedy nechtějí."

Ani se nedivím, že po těchto výrocích nastal ve Sněmovně velký šum.

Nyní se ovšem vrátím k interpelaci na premiéra. Celostátní lídr a zároveň jednička sociální demokracie na jižní Moravě Bohuslav Sobotka dostal 24. října 2013 na stránkách brněnského deníku následující čtenářský dotaz: "Na pořízení vlastního bytu jste prý použil podle vlastního vyjádření i poslanecké náhrady, určené na úplně jiné účely. Zato 45 tisíc státních bytů OKD jste přihrál za směšnou odhadní cenu 40 tis. Kč za kus panu Bakalovi. A teď jako právník tvrdíte, že jste panu Bakalovi věřil, že ty byty za stejnou cenu odprodá nájemníkům. Ten nasadil tržní nájemné a doporučil, aby si na ně nájemníci žádali od státu příspěvky na bydlení. A tržní cena těch bytů je 600 až 850 tisíc korun za kus. Necítíte se teď neschopný a diskvalifikovaný pro úřad předsedy vlády?" To byla citace. Jenom naznačuji, kam až to může jít.

Odpověď premiéra Sobotky má následující podobu: "Byty vložil do OKD před jeho privatizací ministr Vladimír Dlouhý z Občanské demokratické aliance. Pak došlo k divoké privatizaci OKD, kde stát přišel o majoritu. Teprve pak přišly vlády České strany sociálně demokratické. A byla to naše vláda, která zakotvila do privatizační smlouvy poprvé vůbec nějaká práva nájemníků v bytech OKD. Teď je stát musí na vlastnících vynutit. A mimochodem, jediné peníze, které kdy stát za OKD viděl, byly 4 mld. za prodej minoritního podílu. Za vlád pravice přišel stát o 54 % akcií a nedostal ani korunu."

Co k tomu dodat? Snad jenom to, že mnohaletý příběh bývalých bytů OKD, které dostal od státu za hubičku miliardář Bakala, je stále zahalen hustou mlhou a má dokonce další pokračování v podobě jejich prodeje cizí investiční společnosti.

Premiér Sobotka v té souvislosti mluví o nemorálním jednání a porušování slibů ze strany Zdeňka Bakaly. Vykřikovat o nemorálnosti a neplnění slibů je však od právníka trapný či slabý argument. Ne, neznám obsah příslušné privatizační smlouvy, ale spíš než o morálním aspektu jednání, který ranaře typu Zdeňka Bakaly určitě nerozesmutní, neboť pro něj a jemu podobné figury jsou jedinou morálkou vyrabované prachy, by premiér Sobotka měl podat informaci o tom, jak byla smlouva konstruována a jaké právní instituty v ní byly či spíše nebyly zakotveny. Pak by premiér nemusel ronit slzy nad rozlitým privatizačním mlékem, ale mohl by na základě konkrétních ustanovení smlouvy důsledně soudní cestou nekompromisně jednat a tak chránit nájemníky bytů, kteří jsou v dané situaci postaveni do role obyčejných rukojmích.
Pokud by smlouva ošetřila všechny aspekty, o nichž se už léta mluví, soudní cestou by se problém kolem Bakalových aktivit již dávno vyřešil, a nemuseli bychom v novinách číst následující tvrzení: Pana Sobotku považujeme za činitele odpovědného za privatizační transakci OKD, kdy stát přišel o desítky miliard, kupující získal majetek téměř zadarmo a desetitisíce nájemníků hornických bytů byly podvedeny.

Dámy a pánové, všichni asi víte, že kauzu kontroverzní privatizace důlního gigantu OKD z roku 2004 začal nedávno rozplétat soud v Praze 2. Řeč byla nejen o obžalovaných Rudolfu Douchovi, Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi, ale i o dalších nezanedbatelných figurách zmíněné privatizace. Mám na mysli například ministra, nebo exministra, Milana Urbana a stávajícího premiéra Sobotku. S nedostatečnou odpovědí premiéra na mou písemnou interpelaci nemohu souhlasit. Chci věřit, že u příslušného soudu, ať už v jakémkoliv postavení, bude sdílnější. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo financí se ve věci zpackané privatizace OKD obrátilo s podnětem na Obvodní soud pro Prahu 2, nepovažuji za nutné, abychom tuto kauzu nadále projednávali ve Sněmovně. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích