Grebeníček (KSČM): Říkám pokrytče

14.02.2015 20:52

Protiislámskou kampaní jsou v médiích přebíjeny sociální konflikty, prohlubující se sociální nerovnost, nezaměstnanost. Zastírá se to, že za vznik tzv. islámského státu na území Iráku a Sýrie a příliv uprchlíků do Evropy nesou odpovědnost USA a NATO.

Grebeníček (KSČM): Říkám pokrytče
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Mick Jagger, zpěvák skupiny Rolling Stones, prý před deseti lety popřel, že by jejich tehdy nová písnička Sweet Neo Con útočila přímo na amerického prezidenta George W. Bushe. Připustil však, že se text uvedené skladby podivuje nad některými kroky, které Bushova administrativa udělala.

„Globalizaci naprosto nenávidím“, prohlásil o šest let později český hudebník Vilém Čok, „protože je dokladem toho, že celý tenhle svět je jen o penězích.“ K tomu pak ještě dodal: „…spousta pamětníků vzpomíná, jak se měli za komančů dobře, a začínají je volat zpátky. To je velmi nebezpečné a je to důsledek vládnutí současné politické špičky“. A tak prý vznikl text o „rozkrádání České republiky“ i o tom „jak se naše země řítí do čím dál většího průšvihu“, a nejen naše republika.

Ve světle mnohých skutečností se bushovská a obamovská taktika křížové války proti „teroristickým zemím“ jeví odpudivě. Přesto se nová kampaň proti „nebezpečí islámského teroru“ jeví jako úspěšná. A to i v České republice. Skvěle odvádí pozornost od odpovědnosti USA a dalších velmocí NATO a Evropské unie za sociální, ekonomický a politický stav světa a za skutečné příčiny problémů Evropy.

Protiislámskou kampaní jsou dnes v médiích dovedně přebíjeny sociální konflikty, prohlubující se sociální nerovnost, obrovská nezaměstnanost. Zastírá se ale také to, že za vznik takzvaného islámského státu na území Iráku a Sýrie a za růst přílivu uprchlíků do Evropy nesou odpovědnost právě Spojené státy a NATO.
Elity EU a generalita NATO stavějí na podněcování a šíření prostých lidských obav z teroru a přistěhovalců zejména v zemích s vysokou nezaměstnaností, ale nemohou nepočítat i s medializací, přiživováním a podněcováním projevů slepé nesnášenlivosti. O to nebezpečnější jsou i v České republice pokusy zastírat odpovědnost za důsledky proamerické politiky EU a NATO a zatahovat věcné problémy do náboženské roviny. Například tak nestydatým způsobem, jakým to zkoušejí i někteří představitelé Sobotkovy vládní koalice a jak to předvedl lidovecký místopředseda Bartošek. Ten vystupuje proti „islámské hrozbě“ povýšeneckým tvrzením, že „Evropa je Evropou právě díky tomu, že byla a snad stále ještě je křesťanskou“.

Bartošek a jemu podobní jistě ví, že Evropa kapitálu se neřídí nějakým náboženstvím, samozřejmě kromě náboženství peněz. Ale stejně tak lze pochybovat o tom, že výhradní patent na obecně lidské hodnoty má dnes jakákoli církev a náboženská víra. Ostatně česká historická zkušenost s katolicismem, ale i preláti dnešní katolické církve a politici KDU-ČSL, TOP 09 a ODS názorně ukazují, že k jejich základním hodnotám patří zlaté tele majetku a moci. Lidské hodnoty poctivých věřících jsou jim na hony vzdáleny. „Říkáš si křesťan,“ zpívá Mick Jagger, „a já ti říkám pokrytče“.

Pokud se dnes ozývají hlasy, že Bush i Obama prokázali, že největší teroristickou hrozbou pro současnou civilizaci, Evropu i pro samotné Američany je právě politika vlád Spojených států, má to reálné kontury. Vlny uprchlíků mířících i do Evropy, růst exportu drog z afghánského protektorátu a nový militantní útvar na území Iráku a Sýrie jsou totiž výsledkem a důsledkem bushovské okupace Afghánistánu a Iráku a obamovského udržování afghánského protektorátu a dozbrojování Iráku a syrských bojůvek.

Paměť lidstva není však jen pasivní registrátor, působí i jako aktivní činitel při formování společenského vědomí i při úvahách o tom, co je třeba udělat, aby se podmínky života v lidské společnosti staly skutečně lidskými.

Miroslav Grebeníček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.