Gregora (TOP 09): Populismus ohrožuje naše zdravotnictví

09.07.2016 11:59

Doba, kdy se tahákem na voliče stalo zrušení poplatků ve zdravotnictví je pryč. I současnému ministru zdravotnictví je jasné, že se bez určité formy spoluúčasti pacientů naše zdravotnictví neobejde. Vidíme to především na problému nedostatku zdravotnického personálu.

Gregora (TOP 09): Populismus ohrožuje naše zdravotnictví
Foto: top09.cz
Popisek: Martin Gregora

V současné době je totiž pro ředitele nemocnic snazší získat dotace na modernizaci než finance na mzdy. Vztahy s pojišťovnami jsou pokřivené.  Nabízí se tak jediná reálná cesta: podstatně zvýšit platby za pojištěnce a přiznat si, že systém je třeba zeštíhlit a zavést větší spoluúčast pacienta.

Otázka efektivity systému, tak jak ji například prosazuje ministr financí Andrej Babiš, není samospasitelná. Bez spoluúčasti se dříve či později neobejdeme. Finanční spoluúčast pacienta je i jedním z důležitých nástrojů k omezení nadbytečných vyšetření.

Je to ale politicky velmi  citlivé téma, které nekonvenuje se sliby voličům, že bude jen a jen líp. Když se systém nezačne konečně transformovat nyní, zvolna zdegeneruje. Jestliže v současnosti odchází 10 procent lékařů do zahraničí, je to málo, nic se prakticky neděje. Ale jazyková erudice současné generace studentů lékařských škol je o poznání vyšší než byla před pár lety a počet těch, kteří opustí tuto zemi a půjdou za lepším ohodnocením  práce, se bude rok od roku zvyšovat. Přijdou lékaři z Ukrajiny, Bulharska, Ruska, Afgánistánu. Budeme si muset zvyknout. Bohatí to nepocítí, ti si zaplati „lepší“ péči. Pocítí
to právě voliči levicově populistických stran a hnutí.

MUDR. MARTIN GREGORA
PRIMÁŘ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ NEMOCNICE STRAKONICE
ČLEN KRAJSKÉHO PŘEDSEDNICTVA TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.