Gregora (TOP 09): Zabrání změny odchodům sester?

17.01.2017 8:37

České zdravotnictví podle evropského hodnotícího indexu předběhlo i některé státy západní Evropy. Posuzovala se například dostupnost péče či vybavenost pracovišť. Bohužel letitou bolístkou zůstává personální obsazení. Především sester je prostě zoufale málo.

Gregora (TOP 09): Zabrání změny odchodům sester?
Foto: Martin Gregora
Popisek: Primář pediatrie Strakonické nemocnice a bývalý poslanec Martin Gregora

Běžně se stává, že do regionálních nemocnic za celý rok nastoupí 1-3 nové sestry. Starší sestry pak přesluhují, jsou unavené a přetížené. Uvidíme, zda například zavedení zkráceného modelu vzdělání pro všeobecné sestry, kratší adaptační období či navýšení platů, je tou změnou, která přinese kýžený efekt a přivede do zdravotnictví nové pracovní síly.

Osobně se ale obávám, že to nebude stačit a nezbude nám než doplnit sesterský kádr pracovnicemi z východních zemí. Ty by o práci v našem zdravotnictví stály, ale nikdo se nemá k tomu, aby jim otevřel cestu a pomohl. Situace totiž není zoufalá – alespoň prozatím.

Uvidíme, zda 10% zvýšení platů a zkrácení studia zatraktivní povolání sestry ve směnném provozu, kdy potřeby rodiny jdou stranou a péče o bližní je skutečným posláním.

MUDR. MARTIN GREGORA
ČLEN DOZORČÍ RADY JIHOČESKÉ NEMOCNICE
PRIMÁŘ DĚTSKÉHO ODDĚLENÍ STRAKONICKÉ NEMOCNICE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.