Gregorová (Piráti): Evropský parlament po našem tlaku zakázal vstup lobbistům ruských firem

03.06.2022 15:43 | Tisková zpráva

I tři měsíce po začátku ruské války na Ukrajině měli do Evropského parlamentu v Bruselu stále přístup lobbisté ruských, zvláště energetických, firem. S tím je teď konec. Po výzvě několika europoslanců z politické skupiny Greens/EFA, jejíž součástí jsou i čeští Piráti, zakázala prezidentka Evropského parlamentu Roberta Metsola lobbistům z Ruské federace vstup.

Gregorová (Piráti): Evropský parlament po našem tlaku zakázal vstup lobbistům ruských firem
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

„V době probíhající ruské agrese na Ukrajině jsme považovali za zvlášť nešťastné, že se po chodbách Evropského parlamentu a v kancelářích europoslanců volně pohybují lobbisté třeba Gazpromu nebo Rosatomu. Tito lidé samozřejmě sledovali nejenom své ekonomické zájmy, v ruském energetickém byznyse se točí doslova stovky miliard eur, ale pomáhali zvyšovat i ruský vliv na evropské společenství. Jsem proto ráda, že prezidentka Metsola vyslyšela naši výzvu a přístup do Evropského parlamentu ruským lobbistům zakázala,“ vysvětluje pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

V Evropském parlamentu v současnosti prošel už šestý balíček sankcí proti Ruské federaci, obsahující mj. embargo na ruskou ropu. Ve hře jsou ale i dlouhodobější politické otázky. Evropský parlament projednává tzv. taxonomii EU, která mezi dalšími určuje, jaké investice jsou udržitelné do budoucna.

„Ruská lobby pochopitelně velmi tlačí na to, aby zemní plyn a jaderná energie zůstaly na seznamu udržitelných zdrojů. Pokud by to tak bylo, Rusku by to mohlo přinést až 4 miliardy euro v případě plynu navíc. Zatímco zařazením jaderné energie do taxanomie by si ruské firmy přišly až na 500 miliard eur. Přestože jádro má například v českém energetické mixu určitě svoje místo, nesmíme se při našem rozhodování nechat zmanipulovat ruskými lobbisty. Veškeré byznysové aktivity s Ruskem pomáhají Putinovi financovat jeho válku,“ zdůrazňuje Gregorová.

S veřejnou výzvou přišla frakce Greens/EFA tento týden. Přeložena byla do všech jazyků a evropští občané měli tak možnost ji podpořit v online petici. Za necelý den ji podpořilo více než 2000 lidí. 

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…