Grois (ČSSD): Dyje letos hlásí dostatek vody a těší se na vodáky

20.05.2019 18:29

Řeka Dyje hlásí odemčeno! A taky dostatek vody. „Oproti loňskému suchému roku očekáváme, že letos bude v Dyji vody dostatek. A tak se na všechny vodáky už těšíme,“ říká David Gros, vedoucí Vodáckého oddílu Neptun Znojmo.

Grois (ČSSD): Dyje letos hlásí dostatek vody a těší se na vodáky
Foto: jangrois.cz
Popisek: Jan Grois (ČSSD)

Právě vodáctví je od roku 2014, kdy město nechalo na Dyji vybudovat vodácké skluzy, další atraktivní nabídkou pro místní i turisty, jak trávit aktivně volný čas. „Znojmo toho nabízí spoustu. Jsme vinařský region, který je protkaný cyklostezkami, máme historické památky, unikátní podzemí, krásnou přírodu Národního parku Podyjí a taky Dyji, klidnou řeknu s nádhernými meandry, kde zejména začínající vodáci nebo rodiny s dětmi najdou pohodu a klid,“ shrnuje starosta Jan Grois.

O zatraktivňování nabídky pro vodáky se snaží kontinuálně zdejší vodácký klub. „Připravujeme pro ně lepší zázemím, to se týká hlavně tábořiště v Hrádku, kde díky investicím čítajícím na 250 000 korun vzniknou toalety, nová plocha pro parkování aut a doprovodná technická infrastruktura. V tábořišti v Krhovicích je nové dětské hřiště. Intenzivně také pracujeme na vybudování stálého tábořiště v Hevlíně. Tím bychom chtěli vytvořit dostatečné zázemí pro vodáky a prodloužit tak pobyt na řece ideálně na 4 dny. Už dnes je ale Dyje ideální řeka pro prodloužený víkend, neboť během tří dnů je možno dojet právě až do Hevlína a projet tak nejhezčí částí řeky – meandry Dyje,“ láká vodáky David Gros.

Pohodu při organizaci dotvoří vodácký autobus, který bude opět od června svážet do Znojma z obcí s výstupními místy vodáky, kteří na řece skončili.

Že jsou vodáci důležitou součástí nabídky volnočasových aktivit pro Znojmáky i lidi z celé republiky, dokazují i čísla. Rok od roku se jejich počet navyšuje a průměrně Dyji sjede 3 500 vodáků. „Pořád jsme ale oproti přelidněným řekám v klidném prostředí. Kdo tak hledá opravdový odpočinek, ať určitě zavítá právě do Znojma,“ zve starosta Jan Grois.

Velkých změn také dozná zázemí vodáckého centra u Dyje pod přehradou. Stánek s občerstvením, který je v areálu Vodárny, bude lákat děti na točenou zmrzlinu z opravdového ovoce a bude tu pro ně za podpory města Znojma vybudováno unikátní dětské hřiště s vodáckou tématikou. To bude postavené z netradičních herních prvků jako je ponorka s trubkovým telefonem, vodní výtah, malá stavidla do vodního potůčku, vodní zvonkohra a mlýnek, houpací loď a bublinovač.

Pro vybrané vodáky, kteří absolvují úsek na Dyji od znojemské vodárny až po Hevlín, čeká překvapení v podobě bronzové medaile za absolvování základní úrovně vodáckých dovedností. „Tento systém odměňování vodáckých nadšenců zavádíme letos poprvé a jeho smyslem je motivovat vodáky ke zlepšování svých dovedností. Proto stříbrnou a zlatou medaili získá ten, kdo s námi absolvuje sjezd divoké vody na řece Salzce, resp. Soče a jiné,“ doplňuje David Gros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.