Gros (ODS): Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní

08.05.2021 9:20

Starosta Ondřej Gros (ODS) a radní městské části Praha 8 si připomněli 76. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války.

Gros (ODS): Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Gros, starosta MČ Praha 8

Právě obyvatelstvo Prahy 8 bylo během květnového povstání velmi aktivní. Bylo zde více jak 80 barikád a vznikaly zde první revoluční národní výbory. Vedení radnice se rozhodlo uctít památku padlých i v době vládních opatřeních. Pietní akty tak proběhly bez větších shromáždění.

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

"Možná, že tím, že to nemůže být masová událost, bude o to víc cennější, když si to každý připomene sám v sobě a vzpomene na odvahu všech, kteří se postavili německým okupantům. Ať už byli z jakékoliv strany, ze západu či východu. Všichni přispěli k tomu, že jsme dnes svobodní," uvedl starosta MČ Praha 8, Ondřej Gros.

Při dnešní pietní vzpomínce na oběti druhé světové války starosta Ondřej Gros a místostarosta Jiří Vítek (Patrioti) nejprve položili věnec na Ďáblickém hřbitově, kde byli popraveni odbojáři a vlastenci. Další jejich zastávkou byla Kobyliská střelnice. Místo, které němečtí okupanti využívali od 30. května 1942 až do konce války k vraždění českých vlastenců. Během letních měsíců roku 1942 zde bylo zastřeleno 539 lidí, jako odveta za útok na Reinharda Heydricha, který provedli čeští a slovenští výsadkáři v kobyliské zatáčce 27. května 1942.

Radní Michal Švarc (Patrioti) dnes položil věnec k pamětní desce v Žernosecké ulici v Kobylisích. Památník zde připomíná vojáky polské armády, kteří se v závěru druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Včera položil věnec k památníku u mostu Barikádníků místostarosta Tomáš Tatranský (TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.