Grospič (KSČM): Novela zákoníku práce nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi

13.09.2016 14:05

Stanovisko poslance Grospiče k vládní novele Zákoníku práce:

Grospič (KSČM): Novela zákoníku práce nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

Myslím si, že vláda nenakročila dobrým směrem. Jsem přesvědčen, že v rámci vybičované předvolební atmosféry krajských, senátních a příští rok parlamentních voleb, slibuje něco, co nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi. A výrazně zhorší postavení pracujících pod heslem pružnosti pracovního trhu, tedy obchodu s pracovní silou.

V období hospodářských konjunktur se slibuje a rozhazuje plnými hrstmi a v době hospodářských krizí se bankám a velkým soukromým vlastníkům nahrazují ztráty na zisku. Nejvíce však na to doplácejí dělníci a ostatní pracující. Proto OS ČMS a já sám osobně nahlížíme na předloženou novelu velice zdrženlivě až odmítavě.

Konečně na volném pohybu pracovní síly nikdy nevydělávali dělníci a ostatní pracující. Jejich práci, jimi vytvořenou nadhodnotu, si přisvojují vlastníci výrobních prostředků, banky a nadnárodní kapitál. To je třeba zásadně změnit.

Vládní předloha je vysoce rozporuplná, něco pozitivního ve velice malém rozměru přináší a přijde-li další hospodářská krize, pak tato novela výrazně zhorší postavení zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…