Grulich (ODS): Bývalý senátor Pavel Lebeda si nejspíš spletl město a delegaci

16.12.2014 17:39

Reakce na stížnosti české komunity žijící v Ženevě

Grulich (ODS): Bývalý senátor Pavel Lebeda si nejspíš spletl město a delegaci
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Grulich

V roce 2013 jsem vedl delegaci senátorů ze Stálé komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí do Ženevy, kde jsme se zúčastnili oslav 200. výročí osvobození Ženevy českým generálem Ferdinandem z Bubna a z Litic od Napoleona. Čechy žijící v Ženevě právem pobouřila informace bývalého senátora za sociální demokracii Pavla Lebedy v Parlamentních listech, z nichž cituji:

"Ten volný pohyb osob má svá úskalí. Když opět dám příklad u svých oblíbených Romů, tak když se dali na pochod z Balkánu, tak byla některá italská města jimi fakticky obklíčena. Francouzi deportovali cikány zpátky. Vloni v prosinci jsem byl v Ženevě. Slavilo se 200 let od dobytí Ženevy českým generálem Ferdinadem, hrabětem z Bubna a Litic, který velel v rakouské armádě a v roce 1813 osvobodil Ženevu od napoleonské Francie. My jsme tam byli pozváni ze Senátu a byla tam i poslední hraběnka z Bubna a Litic. Po Ženevě nás provázel představitel české komunity, pan Novotný. Ten mi říkal, že donedávna Ženeva byla otevřené přátelské bezpečné město. Ale že do Ženevy přitáhlo několik set balkánských cikánů a město je zcela paralyzované. A Švýcaři se bojí pustit děti na ulici. Cikánské děti kradou v obchoďácích, kde dosud byla jen slabá bezpečnostní opatření, jako straky. A to jsou důsledky toho volného pohybu osob. Velká Británie se začíná stavět proti volnému pohybu osob. Tím se zabrání tomu, že se tam objeví kočující skupina, která se začne živit kriminalitou, obtěžuje normální lidi, krade, přepadává."

Musím konstatovat, že jsme se v Ženevě nesetkali s žádným panem Novotným, natož aby doprovázel delegaci jako představitel krajanské komunity. Nikdo z představitelů Čechů žijících ve Švýcarsku nezná pana Novotného. Není tedy možné, aby nám někdo sdělil, že Ženeva je město plné cikánů, a že Švýcaři se bojí pustit děti na ulici. Nic takového jsme nepozorovali, ani nám nikdo podobnou informaci nesděloval. Domnívám se, že bývalý senátor Pavel Lebeda si spletl město a delegaci, nebo si informaci vymyslel, aby podpořil své populistické a scestné názory v době svých neúspěšných voleb do Senátu PČR.

Tomáš Grulich,
Předseda Stálé komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.