Gümplová (Zelení): Pane premiére Babiši, ratifikujte Istanbulskou úmluvu

25.11.2020 12:50

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu mezinárodnímu dni proti násilí na ženách

Gümplová (Zelení): Pane premiére Babiši, ratifikujte Istanbulskou úmluvu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Dnes je mezinárodní den proti násilí na ženách, který bychom si měli připomínat o to víc v době pandemie.

Opakovaný nouzový stav a nucená izolace vedl od jara k růstu počtu obětí domácího násilí až o 40 %. Velmi často se ale jedná o zvýšenou intenzitu dlouhodobé kombinace psychického, fyzického a sexuálního násilí a manipulace ze strany partnera. Nejčastější obětí podobného chování pak bývají ženy.

V důsledku zvýšené poptávky po službách organizací pomáhajících obětem právě podobného typu násilí se ukazují velké nedostatky v poskytování pomoci ze strany státních institucí jako jsou policie, soudy či sociálně právní ochrana dětí. Instituce nejsou schopny reagovat dynamicky a pohotově, dlouhodobě chybí krizová lůžka a místa v pobytových zařízeních pro oběti domácího násilí.

"Vláda České republiky není ale schopná ani ratifikovat tzv. Istanbulskou úmluvu o prevenci a potírání násilí proti ženám, natož aby tuto situaci tisíců žen systematicky řešila. V době pandemie by alespoň takový symbolický krok dal mnoha ženám naději, že na ně nebude zapomenuto. Pane premiére Babiši, ministryně Maláčová, ratifikujte Istanbulskou úmluvu!" vyzývá místopředsedkyně Zelených Anna Gümplová.

Pokud jste obětí domácího násilí, nebo někoho takového znáte, obraťte se například na tyto organizace ROSA, ACORUS, proFem o.p.s. Nebo si stáhněte aplikaci Bright Sky CZ, která poskytuje základní info, jak postupovat a na koho se obrátit. Pro větší bezpečí těch, jejichž partner kontroluje telefon, má aplikace skrytý režim ukazující počasí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …