Guvernér ČNB Rusnok: Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem za rok 2016

11.10.2017 19:30

Projev na 10. schůzi Senátu 11. 10. 2017 ke Zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem v roce 2016

Guvernér ČNB Rusnok: Zpráva o výkonu dohledu nad finančním trhem za rok 2016
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok krájí dort

Děkuji vám. Vážený pane místopředsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři. Česká národní banka v souladu se svou zákonnou povinností vám předkládá k informaci zprávu o výkonu dohledu nad finančním trhem za rok 2016. Tato zpráva se zabývá jednak vlastním výkonem dohledu, pojednává také o vývoji regulace finančního trhu, českého i evropského, informuje o dohledu nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele, o zapojení České národní banky do činnosti evropských a mezinárodních institucí a v neposlední řadě popisuje také vývoj v jednotlivých sektorech finančního trhu České republiky v tomto roce.

S dovolením stručně k některým částem zprávy dodám snad jen to podstatné.

Bankovní sektor byl v roce 2016 stabilní, ziskový, likvidní a dobře kapitálově vybavený. Celkový kapitálový poměr v tuzemsku působících bank dosahoval ke konci roku 2016 výše 18,4 % celkových aktiv. Aktiva bankovního sektoru se meziročně navýšila o 9 %, přitom celkový objem úvěrů a pohledávek tohoto sektoru meziročně vzrostl o 14,5 % a čistý zisk sektoru bank se zvýšil o 11,4 % na celkových 73,9 miliardy korun.

Výkon dohledu České národní banky zahrnoval 22 tuzemských bank včetně pěti stavebních spořitelen a dále jedenácti družstevních záložen. Licence byla odebrána jedné bance – ERB bank, a.s. V omezeném rozsahu Česká národní banka dohlížela také 23 poboček zahraničních bank působících s příslušnou registrací a schválením působení pobočky na našem trhu. Dohled byl zaměřen zejména na dodržování pravidel obezřetného podnikání úvěrových institucí a jejich finanční situací. Bylo provedeno celkem 13 kontrol na místě.

Přecházím k pojišťovnictví. Pojistný trh byl ziskový cca na úrovni posledních let a dohlížené subjekty disponovaly dostatečným množstvím kapitálu.

Pokud jde o medián poměru použitelného kapitálu tuzemských pojišťoven k tzv. solventnostnímu kapitálového požadavku, ten dosahoval 214 %.

Bilanční suma sektoru se meziročně zvýšila o 2,4 %. Nový regulatorní režim, tzv. solventnost 2, přinese zásadní změny v řízení rizik v pojišťovnách a také v dohledových postupech České národní banky. Česká národní banka vykonávala dohled nad 28 tuzemskými pojišťovnami a v omezeném rozsahu nad 24 pobočkami zahraničních pojišťoven.

V oblasti obezřetnostního dohledu byly provedeny dvě dílčí kontroly na místě a dvě kontrolní šetření.

Přecházím ke kapitálovému trhu. Zde Česká národní banka dohlížela osm penzijních společností, které spravovaly 27 účastnických a 8 transformovaných penzijních fondů, dále dohlížela 32 subjektů s povolením k činnosti obchodníka s cennými papíry, 27 investičních společností, 108 investičních fondů s právní osobností a 201 podílových fondů.

Česká národní banka rovněž vykonávala dohled nad držiteli povolení k činnosti směnárníka. Zde provedla celkem 54 kontrol, resp. 408 místních šetření. Dále vykonávala také dohled nad platebními institucemi, dále nad tzv. institucemi elektronických peněz, dále nad vydavateli elektronických peněz, stejně tak nad poskytovateli platebních služeb malého rozsahu, investičními a pojišťovacími zprostředkovateli; těch je u nás mimochodem více než 150 tisíc registrováno, a nově nad poskytovateli a zprostředkovateli spotřebitelských úvěrů.

K ochraně spotřebitele – mám teď především na mysli oblast nekalých praktik cen služeb nebo diskriminaci spotřebitele – Česká národní banka přijala 733 podání souvisejících zejména s činností úvěrových institucí, pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů. Uskutečnilo se 12 kontrol na místě.

Z oblasti regulace bych zmínil podíl České národní banky na přípravě novely zákona o bankách, dále zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, novely zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, zákona o spotřebitelském úvěru nebo také novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Česká národní banka rovněž vydala řadu vyhlášek a úředních sdělení.

V oblasti mezinárodní spolupráce se Česká národní banka aktivně zapojila do činnosti evropských i mezinárodních institucí působících v oblasti regulace a dohledu finančních trhů. Důležité byly zejména aktivity v rámci evropských orgánů dohledu, tzv. ESAs, a Evropské rady pro systémová rizika. Děkuji vám za pozornost a jsem připraven odpovědět na vaše případné dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.