Hadrava (ANO): Specializované útvary městské policie jsou na vysoké úrovni

29.08.2015 10:52

Pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava navštívil v doprovodu ředitele městské policie Eduarda Šustera specializované útvary pražských strážníků – útvar psovodů a poříční útvar.

Hadrava (ANO): Specializované útvary městské policie jsou na vysoké úrovni
Foto: Praha.eu
Popisek: Primátorka Adriana Krnáčová a radní Libor Hadrava

Během návštěvy Útvaru psovodů Městské policie hl. m. Prahy v Klánovicích se radní Hadrava seznámil s historií útvaru, který vznikl v roce 1992, i s jeho současností, kdy jej tvoří dvě složky – a to hlídková služba a Záchranná kynologická skupina. Útvar má 19 psovodů, 21 služebních psů a 5 psů v přípravě a areál v Klánovicích, který je sídlem útvaru od roku 2004, má veškeré potřebné zázemí i vybavení, včetně polygonu pro výcvik vyhledání osoby v sutině.

„Ukázky práce psovodů, které jsem měl možnost vidět, dokumentují vysokou profesionální připravenost k zásahům. Samotný areál je velmi kvalitně vybaven, představuje opravdu moderní kynologickou základnu,“ řekl radní Hadrava.

Ředitel Šuster připomněl, že výcvik probíhá i mimo areál, aby psovodi získali co nejvíce zkušeností pro ostré zásahy. „Naši psovodi se účastní zejména pátracích akcí po pohřešovaných osobách, pomáhají při vyhledávání zavalených osob například při výbuchu plynu a prakticky vždy při mimořádných událostech, kde se jejich speciální výcvik uplatní,“ uvedl ředitel pražských strážníků s tím, že letos se útvar podílel na celkem devíti pátracích akcích, z toho dvě byly mimo Prahu.

Pražská městská policie dobře vybavena a připravena

U poříčního útvaru městské policie, který má v Praze základnu v Lahovičkách a „plovoucí služebnu“ na pontonu v chráněném přístavu na Smíchově, měl radní Hadrava příležitost vidět záchrannou akci – zásah strážníka z jedoucího člunu při zachraňování topící se osoby z vody a následnou „resuscitaci“ tonoucího. „Je dobré vědět, že i pro takové případy je pražská městská policie dobře technicky vybavena a profesionálně připravena ,“ ocenil poříční útvar radní Libor Hadrava.

Původní poříční jednotka vznikla v roce 2003, v roce 2007 se útvar osamostatnil a jeho hlídková činnost zahrnuje nejen samotný tok Vltavy, ale i jeho břehy a ostatní vodní plochy na území Prahy. Útvar má v současné době 21 speciálně vyškolených a vycvičených strážníků, kteří jsou vybaveni lezeckou, potápěčskou a záchranářskou technikou.

„Každoročně jsou to desítky případů, kdy útvar pomáhá při nejrůznějších událostech, nejdůležitější je ale vždy pomoc při ohrožení životů a majetku. Za dobu existence se podařilo přispět k záchraně 17 lidských životů,“ zdůraznil ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Komrsková (Piráti): Praha spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

6:23 Komrsková (Piráti): Praha spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentre…