Hajda (ČSSD): Aktuální stav restitucí aneb Nebyla celá akce ve prospěch Maltézských rytířů pečlivě koordinována?

13.05.2016 19:05

Vyjádření senátora Jana Hajdy k aktuálnímu stavu církevních restitucí:

Hajda (ČSSD): Aktuální stav restitucí aneb Nebyla celá akce ve prospěch Maltézských rytířů pečlivě koordinována?
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Hajda (ČSSD)

Bojím se, že ČSSD tak trochu ztrácí efektivní kontrolu nad realizací zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Spokojit se s dohledem na úrovni vládního monitorovacího výboru je nedostatečné a hlavně bezzubé.

Odpovědní náměstci na Státním pozemkovém úřadu nebyli schopni vstoupit do již rozjetého procesu restitucí, takže bylo jen otázkou času, kdy faktický výkon a kontrola přejde na krajská pracoviště úřadu.

O kvalitě manažerského vedení Státního pozemkového úřadu mimo jiné svědčí fakt, že v plném rozsahu zrušilo dřívější „kladná“ vyjádření všech dotčených krajských pracovišť v otázce vydání majetku Suverénního řádu Maltézských rytířů. Stačí porovnat rozhodnutí krajských pracovišť a jejich odůvodnění se zněním rozhodnutí o jejich zrušení, které učinil ředitel sekce ing. Kohlíček.

Je zcela jasné, že důvody, pro které byla inkriminovaná správní rozhodnutí zrušena, byly známy již na samém počátku rozhodování. Je to problém s pochybností právní kontinuity Suverénního řádu Maltézských rytířů a bývalého Konventu, problém dekretů prezidenta republiky o vyvlastnění majetku Němců, Maďarů a zrádců či existujících vyhlášek o vyvlastnění majetku řádu, které nebyly nikdy zrušeny. V případě pozemků v Praze Březiněvsi, pak dokonce i datum konfiskace majetku, jdoucí před 25. únor 1948. Tyto fakta a doklady byly k dispozici od samého počátku restitučního procesu s řádem, v jehož čele stál válečný zločinec Werner Bobe, mimo jiné „proslavený“ udáním pravoslavných kněží, kteří ukrývali parašutisty - vykonavatele spravedlivého ortelu na Reinhardu Heydrichovi.

Obdobně bylo rozhodnuto o vydání majetku ženské větvi řádu Německých rytířů (Řád bratří a sester domu Panny Marie Jeruzalémské), což opět může mít nepříznivý dopad na právní pozici státu v očekávaném sporu s tímto řádem. To, že tento neprofesionální postup oslabí stát v soudních sporech, je nabíledni. Přitom stačilo jen respektovat zásadu, že v pochybnostech nelze vydat správní, nýbrž právní rozhodnutí, tedy, že je nutno nechat věc přezkoumat soudem. 

Vzhledem k tomu, že pozitivní správní rozhodnutí Maltézským rytířům byla vydána všemi dotčenými krajskými pracovišti, a to i těmi, které disponovaly příslušnými konfiskačními vyhláškami, nelze se ubránit otázce, zda celá akce nebyla ve prospěch řádu pečlivě koordinována.

Politik je předseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu