Hájek (ANO): Jménem tisíců horníků a desetitisíců nájemníků bytů OKD...

19.01.2017 13:03

Projev na 54. schůzi sněmovny 19. ledna 2017 k bodu "Informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD":

Hájek (ANO): Jménem tisíců horníků a desetitisíců nájemníků bytů OKD...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní lavice ve sněmovně

Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, vidíte, že mám na sobě hornickou uniformu. Je to určité gesto, je to gesto solidarity a naděje pro horníky, aby věděli, že tady v této Sněmovně mají svůj hlas a mají své zastoupení.

O tom, že solidarita v hornictví funguje, svědčí i následující prohlášení Sdružení hornických odborů, které si tady dovolím odcitovat:

Sdružení hornických odborů plně podporuje každou iniciativu, směřující ke stabilitě OKD a nápravě chyb z minulosti. Sdružení hornických odborů plně podporuje návrh na usnesení poslance Josefa Hájka ohledně dalšího postupu ve věci aktuální situace ve společnosti OKD a stavu bývalého bytového fondu OKD.

Sdružení hornických odborů se oprávněně domnívá, že privatizace OKD byla zločinem na hornících a nájemnících hornických bytů, za kterou nesou odpovědnost předchozí vlády od doby působení ministra Dlouhého. Pan Bakala získal díky těmto vládám na úkor státu a společnosti OKD /která v této době vlastnila/ obrovský majetek. Po 12 letech vládnutí pana Bakaly zůstaly v OKD dluhy ve výši 17 mld. korun. S tím se nechceme a nemůžeme smířit.

Z tohoto důvodu se přidáváme k požadavkům, formulovaným v návrhu poslance Hájka k bodu, nazvanému Informace vlády ve věci nevýhodné privatizace OKD. Tento návrh usnesení by měl uložit vládě České republiky významné povinnosti, týkající se možné nápravy, resp. zmírnění negativních důsledků prodeje firmy OKD. Za prvé jde především o požadavek, aby vláda analyzovala možnosti zajištění majetku OKD pro případ, že probíhající soud rozhodne, že majetek, získaný privatizací, byl výnosem z trestné činnosti.

Za druhé požadujeme, aby vláda České republiky posoudila možnost podání rozhodčí žaloby, která by v případě prokázání porušení privatizační smlouvy umožnila realizovat prodej bytů z bývalého fondu OKD nájemníkům.

Jménem tisíců horníků a desetitisíců nájemníků bytů OKD apelujeme na vládu, aby využila všech svých kompetencí k tomu, aby napravila pochybení předchozích vlád.

(Předsedající upozorňuje na čas.)

Děkuji za pochopení, pane předsedající. Podepsáno šest zástupců Sdružení hornických odborů. 

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.