Hakl (ČSSD): Kvůli několika nejasnostem při privatizaci není možné brát jako rukojmí všechny nájemníky

21.01.2015 12:56

Radnice městské části Brno-sever zásadně nesouhlasí s pozastavením procesu privatizace bytového fondu v majetku města Brna, ke kterému sáhla magistrátní koalice ve složení ANO, KDU-ČSL, Žít Brno a Strana zelených.

Hakl (ČSSD): Kvůli několika nejasnostem při privatizaci není možné brát jako rukojmí všechny nájemníky
Foto: ČT
Popisek: Starosta Brna-severu Rostislav Hakl

Toto paušální opatření jednoznačně poškozuje občany, kteří se na privatizaci v dobré víře dlouhodobě připravují.

Magistrátní na zasedání Zastupitelstva města Brna dne 19. prosince s okamžitou platností pozastavila až do odvolání privatizaci veškerých bytových domů v majetku města Brna včetně těch, kde byl prodej těsně před podpisem smlouvy s nájemníky. Koalice chce pravidla kvůli některým domům, které by údajně měly být prodány hluboko pod cenou, přehodnotit a dále postupovat podle pravidel nových.

„Jaké problémy to způsobí nájemníkům, je celkem jasné. Někteří už mají dokonce nasmlouvané úvěry, jiní s koupí svého bytu podle stanovených pravidel dlouhodobě počítají a určitým způsobem se na tento krok připravují,“ říká starosta Brna-severu Rostislav Hakl.

Přípravu nových pravidel prodeje městská část Brno-sever respektuje, neměla by se ale dotknout těch domů, kde již byl schválen záměr prodeje. „Strany před volbami slibovaly, že budou pokračovat v privatizaci bytového fondu a první krok, který učiní, je její pozastavení,“ kritizuje starosta s tím, že údajné nevýhodné prodeje mohly být z privatizace vyjmuty jednotlivě a nebylo si kvůli tomu třeba brát jako rukojmí všechny nájemníky. Jen v městské části Brno-sever se rozhodnutí dotýká obyvatel 11 domů – z Lesné uveďme například Ibsenovu 9, 10 a 11, z Černých Polí Merhautovu 196, 159 a 198.

„Je logické, že chce nová koalice nastavit vlastní pravidla privatizace. Ani ve snu by mě ale nenapadlo, že se to dotkne i domů, u nichž už byl schválen záměr prodeje. A jsem si jist, že s tím před volbami nepočítali ani občané,“ dodává starosta.

Pro nájemníky v městské části Brno-sever je situace o to nepříjemnější, že se zde privatizace naplno rozběhla až v minulém volebním období, kdy se stihlo prodat přibližně 1500 bytů.

„Sotva u nás privatizace začala, byla pozastavena. Je pochopitelné, že jsou lidé rozladění. Navíc často přesně neví, kdo o prodeji rozhoduje, takže se obracejí na městskou část a z pozastavení viní nás,“ popisuje starosta Rostislav Hakl. „Mohu jim jen doporučit, aby své výtky směřovali k zástupcům magistrátní koalice, případně jejich stranickým kolegům v městské části,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…