Hamáček (ČSSD): Cílem nové soutěže je přiblížit význam parlamentarismu mladým lidem

18.06.2016 11:45

Cena F. L. Riegra byla tento týden udělena prvním studentům, a to z rukou předsedy sněmovny J. Hamáčka.

Hamáček (ČSSD): Cílem nové soutěže je přiblížit význam parlamentarismu mladým lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Cenu Františka Ladislava Riegra, jejíž první ročník zná už své vítěze, dnes předával studentům vysokých škol předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček. „Věřím, že se nám povedlo založit tradici, která bude mít dlouhého trvání. Cílem soutěže je přiblížit význam parlamentarismu mladým lidem,“ uvedl Jan Hamáček. 

V prvním ročníku soutěže zvítězila Zuzana Holakovská s bakalářskou prací „Adaptace parlamentů České republiky, Polska a Slovenska na mechanismus včasného varování u evropské legislativy“, kterou obhájila na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Druhým místem byl oceněn Jiří Mulák s diplomovou prací „Materiální ohnisko ústavnosti“ (Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni), třetím Jan Lukáš Mareček s diplomovou prací „Personální stabilita obsazování funkcí v Parlamentu ČR“ (Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické). Pamětní list si z prvního ročníku soutěže odnášejí Ludmila Havlíčková („František Soukup a sociální demokracie před I. světovou válkou“, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy), Lukáš Forýtek („Tendence vývoje bikameralismu v Evropě“, Fakulta mezinárodních vztahů VŠE) a Milan Šimánek („Ústavní zvyklosti“, Právnická fakulta Masarykovy univerzity). 

Cenu F. L. Riegra od letošního roku získávají studenti za nejlepší kvalifikační práce s tématikou parlamentarismu. Cílem soutěže je popularizace výzkumu parlamentarismu a jeho historie mezi studenty vysokých škol. Předseda Poslanecké sněmovny oceňuje vítěze soutěže na základě doporučení komise, v níž jsou odborníci na historii, politologii, právo a legislativu.  Členové komise posuzují myšlenkovou originalitu práce, rozsah využitých pramenů a literatury i práci s nimi nebo přínos pro současný stav bádání v této oblasti společenských věd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…