Hamáček (ČSSD): Darovaný artefakt atomového dómu vystavíme na více místech ČR

06.08.2015 16:15

Poslanci v čele s Janem Hamáčkem uctili památku obětí v Hirošimě.

Hamáček (ČSSD): Darovaný artefakt atomového dómu vystavíme na více místech ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Přesně 70 let od výbuchu atomové bomby uctili památku přímo v Hirošimě i zástupci české Poslanecké sněmovny. Delegace se zúčastnila pietního aktu v rámci oficiální návštěvy Japonska. Po něm symbolicky převzal Jan Hamáčkem jménem ČR část proslulého Atomového dómu.

V osm hodin ráno (v jednu hodinu SEČ) začal vzpomínkový ceremoniál, aby se po minutě ticha rozezněl Zvon míru přesně v okamžiku, kdy před 70 lety dopadla atomová bomba na město. Akt poté pokračoval v Peace Memorial Parku zhruba do devíti hodin dopoledne. „Přijeli jsme uctít památku desetitisíců obětí svržení atomové bomby. Před sedmdesáti lety si pravděpodobně málokdo dokázal pořádně představit, jak hrozivě ničivou sílu tato bomba představuje. Nemůžeme připustit, aby do takové fáze jakýkoliv konflikt znovu dospěl,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček po skončení ceremoniálu.

Česká delegace v čele s Janem Hamáčkem potom navštívila hirošimskou univerzitu, kde předseda Poslanecké sněmovny převzal cenný artefakt - část tzv. Atomového dómu od rektora univerzity Mitsuo Ochi. Poslanci si prohlédli Muzeum atomového bombardování i samotný Atomový dóm, který projektoval a postavil český architekt Jan Letzel. „Předpokládám, že darovaný artefakt atomového dómu vystavíme na více místech ČR, především v Praze a v Náchodě, tedy v rodišti Jana Letzela, než najdeme pro tento unikátní symbol důstojné dlouhodobé umístění," uvedl předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.