Hamáček (ČSSD): Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí

20.03.2017 11:52

Předsedové parlamentních komor ze zemí EU se sešli v Římě.

Hamáček (ČSSD): Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Před šedesáti lety byly podepsané Římské dohody, které předurčily další fungování Evropské unie. Při příležitosti tohoto výročí se v Římě sešli předsedové parlamentních komor členských států EU. Českou republiku zastupovali předsedové PS a Senátu - Jan Hamáček a Milan Štěch



„V současné době Evropská unie prochází v mnoha ohledech sebereflexí. Proto jsou podobná setkání důležitá, abychom dokázali reagovat na aktuální dění. Momentálně se Evropa potýká například s následky Brexitu, řeší migraci nebo čelí vzestupu extrémistických nálad. Naším úkolem je také přiblížit smysl EU občanům,“ uvedl Jan Hamáček.

Podle něj zástupci evropských parlamentů vyzývali k jednotě v době krizí. Romano Prodi, bývalý předseda Evropské komise a Rady ministrů, prohlásil, že Evropa může dosáhnout lepší globální pozice jen, pokud bude realistická, proaktivní a podpoří společnou bezpečnost a evropskou identitu.

Účastníci se shodli na tom, že výsledek březnových voleb v Nizozemí, kdy byla poražena protiimigrační strana, byl jasným, byť jen dílčím, vítězstvím nad extrémismem. Brexit ovšem zůstává výzvou k reflexi o budoucnosti Evropské unie. Nyní platné evropské smlouvy pomohly Evropě zachovat mír a spolupráci.

Vytvořením oblasti volného pohybu se výrazně zlepšil vnitřní trh. Je ovšem nezbytné zlepšit institucionální strukturu Evropské unie. Role Evropské rady by se měla snížit na úkor Evropského parlamentu, s pravomocí hlasovat o důvěře vůči Evropské komisi. Předseda Sněmovny na summitu jednal nejen se svými zahraničními protějšky, ale setkal se například také s italským prezidentem Sergiom Mattarellem. Summitu se zúčastnil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani nebo předseda Evropské rady Donald Tusk.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…