Hamáček (ČSSD): Měli bychom více využívat české zbrojařské firmy

08.06.2016 17:59

Na dvoudenní návštěvu Pardubického kraje přijel předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček.

Hamáček (ČSSD): Měli bychom více využívat české zbrojařské firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček

Společně s hejtmanem Martinem Netolickým zavítal nejdříve do přeloučské společnosti SVOS, později diskutoval se studenty zdejšího gymnázia nebo starosty z regionu. Dále společně navštívili 43. výsadkový prapor v Chrudimi a úterní část programu zakončili prohlídkou dělostřelecké tvrze Bouda. Ve středu se delegace přesunula do Moravské Třebové a místní vojenské školy. Tečkou za dvoudenní cestou byla návštěva v nemocnici ve Svitavách.

„Program pana předsedy Hamáčka jsme zaměřili na oblast armády, vojenské historie a zbrojního průmyslu, jelikož v našem kraji je celá řada firem, které jsou ve svém oboru velmi úspěšné, co se týká zásobování zahraničních klientů, avšak co se týká české armády, nemají vždy dveře otevřené,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chtěli jsme ukázat také dělostřeleckou tvrz Bouda, která byla nedávno elektrifikována a máme s ní celou řadu záměrů. Ty jsme také panu předsedovi představili, jelikož se skutečně jedná o unikát a pan předseda je nadšencem do vojenské historie,“ dodal hejtman Martin Netolický.

Pancéř pro švédského krále

První zastávkou předsedy Hamáčka v Pardubickém kraji byla přeloučská společnost SVOS, která se zabývá výrobou vojenských pancéřovaných vozidel, ale také pancéřováním osobních automobilů a limuzín, které využívá celá řada státníků včetně generálního tajemníka OSN, ale také švédského krále či premiéra. „Budu i nadále sledovat situaci této společnosti, jelikož bych si dovedl představit, že by česká armáda mohla více využívat naše společnosti, které jsou velmi úspěšné v zahraničí, ale doma je na ně bohužel často zapomínáno,“ řekl předseda PSP ČR Jan Hamáček, který si prohlédl kromě zmíněných osobních vozidel také moderní obrněné vozidlo VEGA 6x6.

Se studenty o Brexitu či roli USA

V rámci programu diskutoval předseda Hamáček společně s hejtmanem Netolickým se studenty Gymnázia a SOŠ Přelouč. Hlavním tématem byla současná mezinárodně politická situace včetně problematiky Turecka, Brexitu či roli USA v současné politice. „Osobně jsem zastáncem procesu evropské integrace a celý Brexit považuji za velký hazard s budoucností nejen Velké Británie, ale i celé Unie,“ uvedl mimo jiné Jan Hamáček.

Tvrz Bouda jako krajský unikát              

Závěr úterního programu obstarala prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda, která je v současné době v majetku Pardubického kraje, který nedávno dokončil její elektrifikaci a plánuje další zpřístupňování veřejnosti. „Tvrz Bouda je skutečným unikátem v našem kraji a proto máme celou řadu záměrů, které chceme v nejbližších letech realizovat. Již elektrifikací se nám otevírají nové možnosti pro zpřístupnění a zatraktivnění tvrze, kterou již nyní navštěvuje přes 13 tisíc návštěvníků ročně,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Je to pro mě velmi příjemná návštěva, protože jako mladý jsem celou linii pohraničního opevnění prošel a jsem rád, že se o tyto objekty starají nejen dobrovolníci, ale také kraj, protože je nutné historii stále připomínat,“ dodal Jan Hamáček.

V Moravské Třebové se řešila obranná politika

Druhý den se Jan Hamáček setkal se starostou Moravské Třebové Milošem Izákem. „Moravská Třebová je dobře fungujícím městem. S jejím starostou a s hejtmanem Martinem Netolickým jsme mluvili hlavně o zaměstnanosti a dopravě,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny. Program cesty pokračoval na zdejší střední vojenské škole. „Práce Sněmovny, migrace a pochopitelně obranná politika byly zde hlavními tématy otázek studentů této prestižní školy," podotkl Jan Hamáček. Návštěvu Pardubického kraje ukončil Jan Hamáček v nemocnici ve Svitavách, kde se debatovalo o rozvoji této nemocnice, investicích a platech ve zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…