Hamáček (ČSSD): Návštěva Albánie je impulsem pro nastartování spolupráce

09.11.2014 15:37

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v rámci oficiální návštěvy Albánie jednal s jejími nejvyššími představiteli zejména o obchodní spolupráci, rozvoji turistiky, vstupu do EU a také o prohloubení parlamentních vztahů obou zemí.

Hamáček (ČSSD): Návštěva Albánie je impulsem pro nastartování spolupráce
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Jan Hamáček se postupně setkal s předsedou parlamentu, prezidentem a premiérem Albánské republiky. Oficiální návštěva na takovéto úrovni se uskutečňuje po určité odmlce ve vzájemných vztazích a má aspiraci se stát podnětem pro nastolení hlubší spolupráce.

Šéf české Sněmovny se svým albánským protějškem Ilirem Metou diskutoval především o prohloubení spolupráce obou parlamentů. Předsedové zákonodárných sborů se shodli, že je důležité udržovat kontakty nejen na nejvyšší úrovní, ale rovněž je velmi prospěšná činnost parlamentních výborů a meziparlamentních pracovních skupin. To se týká zejména oblasti evropské integrace, obrany ale například i zemědělství.

„Jediné smysluplné rozšíření Evropské unie vidím právě v regionu západního Balkánu, proto také albánské straně aktivně nabízíme české zkušenosti právě s přístupovými jednáními. Další oblastí, kterou má velký potenciál, je Albánie jako turistická destinace, která je pro české občany atraktivní a dosud do značné míry nepoznaná. Právě proto je již domluvené přímé letecké spojení mezi Prahou a Tiranou,“ uvedl Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny.

Během oficiální návštěvy předseda Sněmovny jednal také s albánským prezidentem Bujarem Nishanim a předsedou vlády Edim Ramou. S oběma státníky hovořil hlavně o česko-albánských vztazích a rozvoji vzájemného obchodu.

Šéf dolní komory společně s předsedou albánského parlamentu slavnostně otevřeli výstavu v Tiraně pod názvem "Od Pražského jara k Sametové revoluci". Tato expozice, kterou spolupořádá české velvyslanectví v Albánii, se koná u příležitosti 25. výročí Sametové revoluce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.