Hamáček (ČSSD): Osud přeje připraveným

05.01.2017 14:05

Nedávné teroristické útoky v Evropě naplno odhalily slabiny v našem přístupu jak k vlastní bezpečnosti, tak i k migrační problematice obecně.

Hamáček (ČSSD): Osud přeje připraveným
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Věci je potřeba nejen nazývat pravým jménem, ale musíme se soustředit na prosazování praktických opatření, které umožní okamžitě deportovat migranty, kteří se v EU proviní proti zákonu, a na posilování akceschopnosti bezpečnostních složek.

Asi každý z nás se při zamyšlení nad útokem v Berlíně musí pohoršovat nad tím, jak je možné, že tuniský útočník pobýval v Evropě již od roku 2011 a byl opakovaně vězněn za různé násilné činy. Italská policie ho dokonce zařadila do databáze radikálů. Další kontrole se vyhnul přesunem do Německa, kde se ho tamní úřady snažily deportovat, nicméně domovské Tunisko s jeho přijetím váhalo. Čekání na dokumenty pak bylo přerušeno vražděním na vánočních trzích v Berlíně.

Tato situace je nepřijatelná. Pokud někdo žádá v Evropě o azyl, ale přitom páchá trestnou činnost či inklinuje k radikalismu, měl by být hned vyhoštěn.

Musíme upravit i legislativní rámec jak na národní, tak i na celoevropské úrovni. Zároveň musíme tlačit na uzavření dohod se zeměmi severní Afriky a Blízkého východu, aby vyhoštěné přijímaly. A je nanejvýš přirozené tyto požadavky spojovat s naší materiální a vojenskou pomocí.

Klíčem k úspěšnosti je ovšem celoevropská úroveň, spolupráce mezi členskými státy Unie a jejími institucemi. EU patří mezi nejštědřejší dárce zahraniční a rozvojové pomoci. Rozhodně je dobré pomáhat, ale zároveň je třeba stanovit podmínky pro naši pomoc. Česká republika společně s podobně smýšlejícími členskými státy musí v Bruselu tuto pozici razantně prosazovat.

Vláda premiéra Sobotky správně a dlouhodobě odmítá kvóty na přerozdělování imigrantů. Namísto investic do přerozdělování uprchlíků pomáhejme v zemích, odkud tito lidé proudí, a vydávejme více na zajištění naší bezpečnosti.
Česko není v tuto chvíli primárním terčem teroristů, ale musíme být na tuto eventualitu připraveni. Posilování bezpečnostních sborů musí být proto prioritou. Vláda navyšuje rozpočty policie a tajných služeb. Jsem přesvědčen, že rozmanité hrozby, kterým dnes čelíme, si vyžadují i zapojení armády.

Není nezbytné, abychom v tuto chvíli posílali do ulic vojáky, ale naše armáda musí být připravena a hlavně vybavena i na tuto eventualitu, tedy na pomoc policii. Razantně navyšujeme výdaje na obranu, a ty musí směřovat i na zvyšování schopností armády k ostraze vnější schengenské a národní hranice.

Byť se v loňském roce neopakovala situace z roku 2015, přesto migrace, ať už způsobená válkami, nestabilitou, či jinými důvody, představuje pro Evropu jednu z nejzásadnějších výzev pro příští léta.

Nesmíme se nechat paralyzovat strachem, ale zároveň musíme přijímat opatření, abychom chránili naše občany a hodnoty. Pro Českou republiku je nejvýhodnější toho dosahovat evropskou spoluprací, ale pokud se ukáže, že evropské řešení není možné, pak musíme být připraveni i na řešení národní.

Zdroj: cssd.cz. Vyšlo také na blogu politika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…