Hamáček (ČSSD): Proč říkáme NE dodávkám zbraní pro Ukrajinu

19.02.2015 17:36

Nedávná porada ústavních činitelů České republiky k zahraniční politice dospěla v souvislosti s ukrajinskou krizí k jednoznačnému závěru: nebudeme podporovat dodávky zbraní na Ukrajinu.

Hamáček (ČSSD): Proč říkáme NE dodávkám zbraní pro Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Opozice má přirozeně právo tento postoj kritizovat a navrhovat opak – tedy zbraně na Ukrajinu dodávat. Chce to např. Miroslav Kalousek. V pravicové opozici není jediný. Ti, co razí tento postup, by ale měli naší veřejnosti říci celou pravdu. Tedy že dodávkami zbraní vědomě, podtrhuji vědomě, odmítají a definitivně ukončují snahy o hledání politického východiska.

Protože tím shazují ze stolu dohody z Minsku II. Dokumenty vypracované a podepsané za přímé účasti Německa a Francie a podporované celou EU. Dohody, které jsou dnes jediným praktickým základem k nevojenskému řešení situace. Říkají, že Minsk I nepřinesl výsledky a nepřinese je ani Minsk II. Že se příměří nedodržuje, nebo alespoň ne všude. Je otázka, zda stoprocentní a okamžitý klid zbraní byl v tak vyhroceném konfliktu vůbec možný. Právě pro to jsou v Minsku II stanoveny lhůty. Ale odepisovat dohodu pár dní po jejím podpisu je nezodpovědné.

Zastánci dodávek zbraní by však zejména měli říci české veřejnosti, že tento postup neznamená jen odmítnutí Minsku II. Že se hlavně jedná o pokus řešit konflikt vojensky. To má být cesta k míru?

Pravicová opozice by také měla vysvětlit, co vlastně navrhuje na Ukrajinu dodávat. Samopaly? Munici k nim? Ruční granáty? Patrně ne. Nejspíš jde o vyspělejší či vyspělé zbraně a zbraňové systémy v souladu se standardy NATO. Ukrajinská armáda však takovéto systémy neumí obsluhovat. Někdo by je to musel naučit. Znamená to, že kromě zbraní mají být na Ukrajinu vysláni i vojáci Aliance v roli instruktorů? Znamená to výcvikové mise podobné těm z Iráku či Afghánistánu?

Situace na Ukrajině a kolem ní je příliš složitá, než abychom z ní dělali rutinní téma našich každodenních vnitropolitických rozmíšek. Navrhuje-li kdokoli dodávat zbraně na Ukrajinu, ať vyloží karty na stůl. A ať nic nezamlčuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.