Hamáček: ČSSD musí přijmout řešení, které zabrání návratu ODS a TOP 09 do vlády

27.07.2013 12:04

Za jediné správné řešení současné nepřehledné vnitropolitické situace stále považuji předčasné volby, o jejichž vyvolání se sociální demokracie musí i nadále pokoušet bez ohledu na to, zda vláda premiéra Rusnoka získá ve sněmovně důvěru či nikoliv.

Hamáček: ČSSD musí přijmout řešení, které zabrání návratu ODS a TOP 09 do vlády
Foto: Redakce
Popisek: Jan Hamáček

Velké množství nezařazených poslanců ve sněmovně, kteří nereprezentují žádnou stranu zvolenou v posledních řádných parlamentních volbách, snižují legitimitu současné sněmovny. Získání parlamentní většiny pro podporu jakýchkoliv procedurálních i legislativních návrhů se jeví jako stále obtížnější. Prodlužování této agónie, které preferují strany bývalé vládní koalice (ODS, TOP09 a LIDEM) je nezodpovědné vůči voličům a občanům České republiky a je pouze důkazem preference úzkých zájmů těchto stran nad zájmem na fungování státu a jeho vrcholného zastupitelského sboru – Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

V souvislosti se jmenováním Rusnokovy vlády a její očekávanou žádostí o vyslovení důvěry mám za správné, že v sociální demokracii probíhá – tak, jak by v demokratické straně mělo být – diskuze uvnitř strany, na základě které jsou ve vedení strany formulovány jednotlivé alternativy našeho možného dalšího postupu.

Považoval bych však každopádně za špatné, kdyby měla v této zemi znovu vládnout bývalá koalice reprezentovaná takovými jmény jako Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg, Martin Kuba nebo Karolína Peake. Podle mého názoru by ČSSD neměla a priori odmítat žádná taková řešení, která by mohla zabránit nástupu této koalice zpět k vládní moci. Věřím, že strana v demokratické diskuzi dospěje ve vztahu k Rusnokově vládě k jednotnému návrhu dalšího postupu, který bude ku prospěchu pro občany naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.