Hampl: O svobodu a o rozumnost je potřeba se starat nejen na akademické půdě

11.10.2014 9:40

Moji kandidaturu podporují KDU-ČSL, Strana zelených, Koalice pro 7, Praha 7 sobě, My, co tady žijeme a 65 demokratů Jana Kasla.

Hampl: O svobodu a o rozumnost je potřeba se starat nejen na akademické půdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Václav Hampl

Vážené voličky, vážení voliči,

ucházím se o Váš hlas ve volbách do Senátu ve volebním obvodu 27  (Praha 1, 7 , části Prahy  2, 5 a 6 a nově také Praha-Suchdol).

Posledních osm let jsem měl obrovskou čest stát jako rektor v  čele naší nejen nejstarší a  největší, ale také nejprestižnější a  mezinárodně nejrespektovanější vysoké školy, Univerzity Karlovy. Velmi rychle po mém zvolení se ukázalo, že kromě velkého množství každodenní vědecké práce a výuky tato funkce zahrnuje také – a  možná v  první řadě – péči o  akademické svobody a  autonomii. To není, jak si někteří myslí, starost o  nějaké nezasloužené výsady. Jde naopak o  podporu základního předpokladu kultivace a  rozvoje intelektu a  nadání. To je přece tím hlavním důvodem, proč pro své děti chceme kvalitní univerzity.

Moje rektorská zkušenost ve veřejném prostoru zahrnuje vše od plodné a  konstruktivní spolupráce s  kvalitními osobnostmi až po značně nepříjemné  konflikty s  některými politiky. Ty začaly zejména vleklým, ale nakonec úspěšným střetnutím s  ministrem zdravotnictví Julínkem v  roce 2009 o  budoucí podobu univerzitních nemocnic jako veřejně prospěšných institucí. Pokračovaly ostrým sporem s  ministrem školství Dobešem o  tzv. “reformu” (ve skutečnosti, jak říkali studenti, “deformu”) vysokého školství, která vyvrcholila až pádem ministra.

V posledním roce mého rektorského působení pak došlo i  na mediálně značně viditelné konflikty s  hlavou státu. Začalo to mým odporem vůči nepřijatelné ingerenci politické moci do odborného posuzování na vysokých školách v  tzv. Putnagate a  pokračovalo až prezidentovým “kádrováním”, kdo z rektorů smí přijít na oslavu státního svátku. Proti tomu jsem se jako předseda České konference rektorů musel jednoznačně postavit a  jsem rád, že se ke mně ostatní rektoři přidali. Cením si toho, že akademická obec jako celek i  významná část širší veřejnosti tyto zásadové postoje velmi oceňovala a opakovaně mi vyjádřila podporu.

Uvedné zkušenosti mě vedly k rozhodnutí kandidovat do Senátu Parlamentu ČR. O  svobodu, o  rozumnost a  prospěšnost politických rozhodnutí je potřeba se starat nejen na akademické půdě. Chápu politiku především jako proces, v  kterém se svobodní lidé přijímající odpovědnost za vlastní život dohadují na nejrozumnějších společných postupech, prioritách a  podpoře hodnot, které k  naplněnému životu patří. To jistě není obrázek, který by současná česká politická scéna poskytovala a  já chci přispět k  tomu, aby se to začalo měnit. Stojíte-li o  takovouto proměnu českého politického prostředí, prosím, podpořte mě.

Václav Hampl

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Hampl

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.