Hampl (Svobodní): Babiš, excelentní výběrčí daní bez skrupulí. Amorální strýček

20.05.2015 10:12

Denní glosy člena Svobodných, sociologa Petra Hampla.

Hampl (Svobodní): Babiš, excelentní výběrčí daní bez skrupulí. Amorální strýček
Foto: David Hora
Popisek: Sociolog Petr Hampl na besedě v Českých Budějovicích

Andrej Babiš je opět krok před ostatními. Jeho řešení otázky výběru daní je excelentní a ukazuje kus politického génia, opepřeného notnou dávkou bezskrupulóznosti.

Navzdory tomu, že zvýšil počet úředníků, klesly mu v době ekonomického růstu výběry daní. Debakl, řekli byste. Ale Andrej Babiš si poradil snadno. ANO prostě vydalo zprávu o úžasně rostoucích výběrech. Zprávu nepravdivou, ale copak má průměrný občan možnost to zkontrolovat?

Občan se rozhoduje, jestli bude tomu dobromyslnému strýčkovi, co se už nemohl dívat, jak politici kradou, věřit nebo jestli mu věřit nebude. A věřit mu bude, protože strýček je sympatický a psali to v novinách. Ostatně, stejnou taktiku zvolila ČSSD v případě islámských kolonistů - veřejnosti říká, že je proti kvótám a přitom pracuje na jejich prosazení.

Připadá vám to amorální? Mně taky. Ale nemá se rozhořčovat nad amorálním jednáním a zároveň obhajovat politický systém, který k takovému jednání motivuje a odměňuje je. Pánové Babiš a Sobotka prostě zvolili nejefektivnější strategii, jakou současná pravidla umožňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …