Hampl (Svobodní): Rodí se představa Bible jako násilné knihy

19.07.2015 21:18

Komentář člena Svobodných a sociologa Petra Hampla o rozdílu mezi násilím v Koránu a v Bibli:

Hampl (Svobodní): Rodí se představa Bible jako násilné knihy
Foto: David Hora
Popisek: Sociolog Petr Hampl na besedě v Českých Budějovicích

Násilné pasáže v Bibli jsou psány jako vzpomínka na zašlé časy. Mezi sepsáním příslušné části Bible a popisovanými událostmi (nechci teď řešit, nakolik je popis historicky pravdivý a přesný) uplynulo více než 500 let. Bible píše o těch zašlých časech s nostalgií, ale vůbec nenaznačuje ani hypotetickou možnost, že by mohly být obnoveny.
 
Je to podobné, jako bych já dnes napsal o tom, že Žižka byl skvělý chlapík a že souhlasím se vším, co dělal. Budete to číst, možná s tím budete nesouhlasit, ale vůbec se neobjeví myšlenka, že bych mohl chtít umlátit Lucii Sulovskou cepem.
 
Všem, kdo kdy pracovali s Biblí, to bylo jasné. I v těch dobách, kdy se církev chovala drsně násilně, se odvolávala spíš na obecné výroky typu "postavte se na odpor zlému" nebo "nesměšujte světlo s temnotou". Vlastně až v posledních dvou staletích, kdy znalost Bible mizí a kdy 90% obyvatel zná jen krátké úryvky převzaté do čítanek, se rodí představa Bible jako násilné knihy.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…