Hanák (ČSSD): Budeme sanovat nehodová místa vytipovaná ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu

17.02.2017 13:36

Na silnicích a mostech v Jihomoravském kraji zavládne letos čilý stavební ruch. Kraj spolu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) uvolní na jejich opravy ze svých rozpočtů přes miliardu korun. Seznam plánovaných projektů na svém dnešním zasedání schválili radní. Silničáři si jich na letošek připravili rovných 40. Dalších 25 se navíc připravuje k registraci do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Hanák (ČSSD): Budeme sanovat nehodová místa vytipovaná ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Chceme dál zlepšovat stav silnic II. a III. třídy v Jihomoravském kraji, což je trend, který se nám v posledních dvou letech podařilo nastartovat. Přes 570 milionů korun poputuje z krajské kasy na běžnou údržbu, více než 190 milionů na komplexní opravy silnic a mostů. Nadto máme na mosty vyhrazeno ještě zvlášť 20 milionů korun a za 25 milionů budeme sanovat nehodová místa vytipovaná ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu. Dalších osm milionů poputuje na protihluková opatření. A k tomu musíme přičíst i peníze na spolufinancování evropských projektů,“vypočetl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.  

Na rekonstrukce plánuje kraj využít i příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten v loňském a předloňském roce poslal na silnice ve všech krajích tři, respektive 4,4 miliardy korun. „Silničáři mají připravené opravy 39 kilometrů komunikací II. a III. tříd a 19 mostů. Náklady na ně odhadují na téměř 686 milionů korun. Uvidíme, kolik prostředků stát nakonec na rekonstrukce silnic II. a III. tříd v krajích poskytne. Projekty máme v zásobě a umíme peníze efektivně využít,“komentoval Hanák.

Peníze na opravy z krajské a státní pokladny doplní i evropské dotace.„Do IROP připravujeme k registraci již 25 projektů, další tři by ještě mohly přibýt. Některé stavby, jako například opravu silnice mezi Podivínem a Lednicí nebo průtahu Březinou, jsme odstartovali již v loňském roce. Dohromady by se mělo jednat o rekonstrukce téměř 80 kilometrů silnic a 40 mostů za skoro 2,4 miliardy korun. Největší stavbou letošního roku bude oprava 6,5 kilometrů dlouhé silnice spolu s pěti mosty mezi Deblínem a Tišnovem s odhadovanými náklady přesahujícími 300 milionů korun,“ doplnil Hanák.

Pokračovat bude i příprava nových staveb. „Radní dnes mimo jiné doporučili Zastupitelstvu Jihomoravského kraje schválit navýšení částky, která je v krajském rozpočtu určena pro Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje na projektovou přípravu, a to z 35 na 45 milionů korun. Je to práce, která není sama o sobě vidět, ale bez ní by žádné opravy silnic nebyly,“ uzavřel Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…