Hannig (Rozumní): Budování nenávisti

17.02.2016 14:15

Můj dlouholetý kamarád, architekt z Berlína, mi zatelefonoval a ptal se, kolik že stojí pronájem menšího bytu v centru Prahy. Sám bydlí v centru Berlína, je mu lehce přes šedesát a začíná se ve svém městě bát.

Hannig (Rozumní): Budování nenávisti
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu

Povídá mi do telefonu: „Jak jsem byl na tvých narozeninách v Praze, tak jsem se zase jednou cítil bezpečně. Vaše policie má ještě respekt.“ A notně mě překvapil. On, pravý Berlíňan, který si nedokázal vůbec představit, že by mohl žít někde jinde, ten, který aktivně boural berlínskou zeď, ten, který vždy lehce přezíravě pohlížel na toho Čecha s komickým pražským přízvukem v němčině, právě ten by se chtěl na stará kolena přestěhovat do Prahy? V Německu se prý už necítí bezpečně.

Dalo by se říct, se vším svým dosavadním viděním světa, politickým zaměřením spíše do zelena, avantgardní umělec, uznávaný fotograf, (v našich současných podmínkách, kdy ještě nemáme skoro žádné nelegální migranty, by se dal nazvat „sluníčkářem“) ten, se kterým jsme chodili dřív v Berlíně do multikulturních restaurací a kaváren, už se v Německu bojí.

Najednou říká „Die Merkel ist ganz verrueckt geworden“ „Ta Merklová úplně zešílela“. Myslel tím všechna její vítací gesta i další novější názory, jako distribuce migrantů letecky přímo do Německa. A to byl dřív na ni hrdý, jak se konečně někdo z bývalé NDR dostal v Německu až na vrchol.

Další obrázek z bývalé NDR. Na severu v malebném okresním přístavním městečku Ueckermuende, na břehu zálivu, do sídliště nastěhovaly úřady přes tisíc migrantů, kterým platí ubytování, stravování a vůbec všechno. Někteří němečtí obyvatelé se z toho sídliště ještě stačili předtím rychle odstěhovat do podnájmů v okolních vesnicích. Nezaměstnanost je tam obrovská a všichni pozorují, jak ze sociálního pojištění, které si po celý život platili, žije někdo jiný a co hlavně, bez sebemenšího vděku, neboť oni migranti jsou též nespokojení, že bydlí kdesi „v úplném zapadákově“ a ne v městských aglomeracích, kam mířili.

Pěstuje se flustrace na obou stranách. A uprostřed flustrace klíčí nenávist.

V bývalém východním Německu, díky nezaměstnanosti, je spoustu volných bytů ve středních a malých městech. Například ve Zhořelci - Gorlitz je 17 tisíc volných bytů. A obyvatelé, kteří ještě ve městě zůstali, trnou, že jim vláda přidělí do města 17 tisíc migrantských rodin. Ve velkých městech, zvláště v bývalé NSR je problém opačný, byty nejsou. A ty volné dostávají přednostně migranti.

Němci byli velice tolerantní a k orientálním cizincům vstřícní. Nálada se však prudce mění. Trochu mi to připomíná stav před nástupem fašismu. Vítězné mocnosti první světové války naordinovali meziválečnému Německu podmínky, které uvrhly obyvatelstvo do takové bídy, že bylo téměř stoprocentní, že se zmocní vlády nějaký diktátor. A jak to dopadlo to všichni víme. Němci dlouho snášeli útrapy ve formě obří devalvace měny, hladu a strádání v období krize.

Současná Evropa má štěstí, že v Německu není zatím nikdo, žádná taková osobnost, která by na sebe strhla davy. Ale pokud se do Německa nahrnou další miliony migrantů a ekonomika to neunese, tak to všechno může nabrat rychlý spád. Nakonec ještě pouze několik roků před nástupem fašismu byla NSDAP bezvýznamnou stranou.

Nelogická vstřícnost k porušování všech dosavadních zákonů týkajících se vstupu na území EU, se mi jeví jako záměrné budování nenávisti. Vždyť zcela logická by byla větší razance a ne otevřená náruč. Stačilo by vyhlásit, že ilegální migranti nemají vůbec žádné nároky na jakékoliv zdroje z veřejných financí a sociálních fondů.

Nevím, kdo má na rozvrácení Německa zájem, nevím kdo našeptává německé kancléřce. Držím však Německu i v našem českém státním zájmu palce, aby se do čela Německa postavil někdo, kdo uvažuje ve shodě se zdravým rozumem.

A co my nyní. Stát tvrdě na svých pozicích, nepřijímat ilegální uprchlíky, držet se platných zákonů a dublinské úmluvy, držet se kolektivní síly V4. Vždyť nás je ve V4 už také víc jak 60 milionů a to už je nějaká síla. Nenechat se zastrašit vyhrůžkami. Občas je slyšet, že už nám u nás nic nepatří a že by stačilo, když od nás německé firmy odejdou. Proč by to dělaly, když tady mají mnohonásobně vyšší výtěžnost, než v samotném Německu. Politik si může dupat jak chce, podnikatel to stejně udělá tak, jak mu velí zdravý rozum. S nejmenšími náklady chce získat co největší prospěch. Takže žádné strachy. Škodovka vydělává pro koncern slušné peníze. A další firmy jsou na tom stejně. Máme šikovné lidi, kteří dokáží pracovat za méně, než se pracuje v závodech na území majitelů koncernů. A s kvalitou také nejsme na štíru.

A pokud na podzim vyhraje v USA Trump, který také nevěřícně kroutí hlavou nad postupem Evropy, která si nechá šlapat na veškeré své zákony a dobrovolně se podřizuje nelegální vlně ilegální imigrace, tak se snad věci vyřeší logicky sami. Do té doby rozum do hrsti a narovnat záda. A třeba znovu chránit celé naše hranice. Nevíme, odkud se na nás přivalí vlna ilegálních imigrantů. Německo není nafukovací.

Mgr. Petr Hannig

  • Rozumní
  • Předseda strany ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.