Hašek (ČSSD): Babišův úřad nám dluží zhruba 5,5 miliardy korun! A nechci dělat fíkový list

20.03.2015 22:06

Ministerstvo financí dluží ministerstvu pro místní rozvoj a krajům zhruba 5,5 miliardy korun na projekty ze starého plánovacího období.

Hašek (ČSSD): Babišův úřad nám dluží zhruba 5,5 miliardy korun! A nechci dělat fíkový list
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Tématem jednání rady s Richardem Brabcem, ministrem životního prostředí, bylo téma chráněných krajinných oblastí, národních parků a koncepce odpadového hospodářství. Také zajištění finančních prostředků pro krajské úřady na péči o území soustavy Natura 2000 se stalo důležitým bodem společného jednání.

Na tiskové konferenci po jednání vyzdvihl ministr Brabec, ve shodě s předsedou asociace krajů Michalem Haškem dobrou úroveň spolupráce mezi AKČR  a Ministerstvem životního prostředí. Společné úsilí pak vede k takovým pozitivním závěrům, jako je dotační program na výměnu lokálních topenišť ve výši 9 miliard korun.

Hejtmani vzali na vědomí informaci o národním parku Křivoklátsko, a pozitivním stanovisku Libereckého a Středočeského kraje ke vzniku této CHKO.

V průběhu tiskové konference pak Michal Hašek využil příležitosti, aby sdělil že Ministerstvo financí dluží ministerstvu pro místní rozvoj a krajům zhruba 5,5 miliardy korun na projekty ze starého plánovacího období. Hejtmani to na středečním jednání s vládou chtějí řešit s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Hašek připomněl, že do konce roku se čerpají evropské peníze ještě ze starého období. Část prostředků ale podle něj kraje postrádají, protože je Babišův úřad podle Haška zatím neposlal ministerstvu pro místní rozvoj, a tudíž nejsou k dispozici regionům na financování již schválených projektů.

"Budeme chtít vysvětlení od Andreje Babiše, jak je možné, že jako ministr financí poslal krajům a ministerstvu pro místní rozvoj zhruba o 5,5 miliardy méně, než kolik má být vyplaceno ze schválených uzavřených smluv a běžících projektů," uvedl Hašek. "Je to velmi nepříjemná věc, nepříjemná především pro žadatele, kteří mají podepsané smlouvy," podotkl. Věří, že společně s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou dosáhne toho, že Babišův úřad chybějící prostředky uvolní.

Na závěr tiskové konference Michal Hašek přítomné novináře seznámil se skutečností, že Rada AKČR doporučila rezignovat Michalovi Haškovi a Jiřímu Rozbořilovi na členství řídicím výboru pro přípravu zadávací dokumentace výběrového řízení na dodavatele Systému elektronického mýta a poskytovatele služeb souvisejících s provozem tohoto systému po roce 2016. "Nejsme spokojeni s činností výboru", uvedl k důvodům rezignace Michal Hašek, "ten orgán nefunguje a my nechceme dělat fíkový list" řekl na závěr s dovětkem "není to žádné drama, žádná válka, jen logický krok a vyústění situace".

Tiskovou konferenci pak zakončila informace jasně deklarované podpoře hejtmanů krokům ministra zemědělství Jurečky v boji proti pančovanému vínu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…