Hašek (ČSSD): Rozpadá se společnost, rozpadá se ekonomika, rozpadá se skrze politiku

14.02.2021 8:20

Komentář na facebookovém profilu k současné situaci ve společnosti.

Hašek (ČSSD): Rozpadá se společnost, rozpadá se ekonomika, rozpadá se skrze politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek v pořadu Horké téma

Je čas na tlustou čáru. Na to sednout si za jeden stůl a odložit souboj eg. Rozpadá se společnost, rozpadá se ekonomika, rozpadá se skrze zablokovanou parlamentní politiku stát. Česká republika ztrácí důvěru vlastních občanů i kredit v zahraničí díky tomu, co se tady poslední dny děje. Navrhuji proto následující :

1) vytvoření neformální skupiny předsedů všech parlamentních subjektů, která by předjednávala všechna klíčová exekutivní i legiskativní rozhodnutí a kroky v boji s COVID-19. Říjnem to neskončí a je třeba mít kontinuitu. Možná se změní pouze to, kdo bude na tyto schůzky chodit v roli vlády a kdo v roli opozice.

2) odborné řizení boje s pandemií na bázi Ústředního krizového štábu. Umožnit účast opozici i krajům. Sjednocení komunikace k veřejnosti v boji s COVID-19.

3) otevření malých obchodů, restaurací a provozoven služeb se stanovením přísných hygienických a epidemiologických opatření a rychle vymožitelných sankcí za jejich porušení, vč. povinnosti evidovat kontakty návštěvníků restaurací, fitcenter, bazénů atd.

4) otevřít střediska zimních sportů za identických podmínek jako má Rakousko - rozestupy, povinný respirátor FFP2.

5) připravit otevření škol včetně povinného testování žáků (samotestování), zapojení zřizovatelů škol a učitelů do organizace testování .

6) zjednodušení systému podpor v souvislosti s COViDem, ideálně na 1 univerzální vládní program a zavedení pravidla PORUŠÍŠ PRAVIDLA - KONČÍ PODPORA OD STÁTU

7) příprava očkovacího systému ve spolupráci státu a krajů se zapojením praktických lékařů a neziskových organizací a využitím příkladů dobré praxe ze zahraničí (Vídeň, Izrael)

8) ponechání nynějšího nasazení sil a prostředků IZS v regionech

9) zavedení povinného nošení respirátorů nebo chirurgických roušek - vnitřní prostory zejména veřejná doprava, úřady, obchody - k zásobení obyvatelstva využít přednostně domácí výrobní kapacity s využitím nařízení výpomoci dodávek domácímu průmyslu

Zároveň apeluji na hejtmanky a hejtmany krajů, aby při řešení pandemie COVID-19 odhlédli od své stranické příslušnosti a při jednání s vládou zastupovali zájmy svých krajů a jejich občanů, nikoliv svých stranických centrál. Odpovědnost v krizovém řízení nesou hejtmani osobně (mám tuto zkušenost z 8 let ve funkci hejtmana kraje a předsedy Asociace krajů ČR). Věřím, že to budou právě reprezentanti krajů, kteří ukáží svým parlamentním kolegům státnický přístup, při kterém budou na prvním místě ochrana lidí, jejich životů a zdraví, fungování státu i regionů, zabránění rozpadu společnosti i ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…