Hašek: Ocenění EK potvrzuje správnost cesty, kterou Jihomoravský kraj nastoupil

21.04.2014 16:27

JIC Innovation park, projekt Jihomoravského inovačního centra (JIC), se umístil mezi šesti nejúspěšnějšími účastníky v kategorii Smart Growth - SME Innovation evropské soutěže RegioStars 2014 vyhlašované Evropskou komisí.

Hašek: Ocenění EK potvrzuje správnost cesty, kterou Jihomoravský kraj nastoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Ocenění, které převzali zástupci JIC a Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky 31. března v Bruselu, bylo 17. dubna 2014 slavnostně předáno hejtmanu Jihomoravského kraje Michalu Haškovi.

„Toto ocenění potvrzuje správnost cesty, kterou nastoupil Jihomoravský kraj hned po svém vzniku. Byli jsme jedním z prvních regionů v České republice, který se rozhodl založením a trvalou podporou Jihomoravského inovačního centra podporovat inovace a inovativní podnikání. Také díky tomu rozhodnutí jsou firmy na jižní Moravě každým rokem čím dál ochotnější investovat do výzkumu a vývoje a jejich podíl na investicích do inovací je vyšší i ve srovnání s jinými regiony. Inovativní firmy jsou také stabilnější a mají vyšší šanci prosperovat. Kromě toho přitahují investice ze zahraničí a dávají práci vzdělaným lidem, což má klíčový vliv na celou ekonomiku regionu a přispívá k jeho prosperitě. To všechno jsou důvody pro to, abychom podporovali JIC i nadále,“ uvedl hejtman Michal Hašek. Jihomoravský kraj zřídil JIC v roce 2003 a z poloviny financuje jeho činnost.

Sedmý ročník soutěže ocenil i letos výjimečné projekty regionální politiky, které inovativním způsobem pohlížejí na řešení problémů současnosti – zaměstnanost, ekologii a změnu klimatu, dopravní udržitelnost a podporu malých a středních firem v oblasti inovací – a mohou se stát vzorem pro ostatní regiony.

Evropský komisař pro regionální politiku Johannes Hahn vyzdvihl výběr celkem 19 finalistů soutěže, kteří podle něj poukazují na vynikající práci, která byla v regionech vykonána, a jsou důkazem invenčního a dynamického přístupu evropských regionů k využívání fondů EU za účelem podpory růstu a vytváření pracovních míst. Projekty se hodnotily dle čtyř klíčových kritérií: inovativnost projektu, jeho dopad do regionu, udržitelnost a potenciál navazovat lokální, regionální a mezinárodní partnerství. Finalisté letošního ročníku soutěže RegioStars 2014 pocházejí z regionů a měst v 17 členských státech: Belgie, Česká republika, Dánsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Řecko, Spojené království, Španělsko a Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…