Hašek: V Poštorné skončila výstavba tábora pro uprchlíky. Jde jen o zálohu

02.09.2015 15:40

Ve středu k dvanácté hodině skončila v břeclavské místní části Poštorná výstavba stanového tábora pro uprchlíky.

Hašek: V Poštorné skončila výstavba tábora pro uprchlíky. Jde jen o zálohu
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Na místě se pohybovalo devadesát profesionálních a dobrovolných hasičů. Odpoledne si pak areál převzala Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra. A to včetně ostrahy areálu. Stany jsou ale prázdné, tábor slouží jako záloha pro zvýšenou migrační vlnu.

"Kraji a městu bylo sděleno, že se tábor postaví. To není ani rozhodnutí hejtmana, ani starosty Břeclavi. My trváme na tom, aby po dobu, kdyby tento tábor fungoval, čili reálně jakmile tady budou umístěni uprchlíci, byla zajištěna bezpečnost nejenom v tomto zařízení, to je jasné, protože má charakter detenčního zařízení a nebude tam volný pohyb, ale především bezpečnost obyvatel Břeclavi a nejbližšího okolí tohoto zařízení," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. V současné době jsou migranti v první fázi převáženi do tělocvičen policie (nejedná se o civilní objekty), následně jsou převáženi do dalších míst v republice.

Jak uvedl, on i starosta města Břeclavi Pavel Dominik vznesli požadavek na ministerstvo vnitra, aby byla zajištěna a posílena v  případě otevření tábora bezpečnost. Ale ne na úkor běžné hlídkové činnosti.

"Na perónu břeclavského nádraží a v Poštorné řešíme nefunkčnost schengenské hranice. Kdyby fungovala a některé členské země si plnily svoji povinnost, nemuseli bychom řešit masivní nasazování cizinecké policie a stavět takovéto tábory," sdělil hejtman.

Jak doplnil, ministerstvo si vybralo tuto lokalitu proto, že jde o areál věznice, tedy režimové zařízení v majetku státu, v minulosti se už v tomto objektu nacházelo azylové zařízení a z hlediska potřeb rezortu vnitra se toto zařízení nachází  na trase migrační vlny.

"Rozumím tomu, že se některým obyvatelům Břeclavi nelíbí, že tady takovéto zařízení vzniklo. Nicméně rozhodl o tom stát. Naše povinnost je zajistit bezpečnost občanů kraje a na tom ve všech jednáních s ministerstvem vnitra budeme trvat," řekl Michal Hašek.

Město Břeclav uspořádá pro obyvatele města setkání, kterého se zúčastní také zástupci ministerstva vnitra. Uskuteční se v úterý 8. září v 17 hodin ve velkém zasedacím sále břeclavské radnice.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.