Hašek: Změna provozovatele letecké záchranné služby nesmí ohrozit bezpečnost v kraji

10.03.2016 19:39

Středečním rozhodnutím Vlády ČR dojde od 1. ledna 2017 ke změně provozovatele letecké záchranné služby na jižní Moravě. Hejtman Michal Hašek proto bude jednat s ministry zdravotnictví a vnitra i policejním prezidentem.

Hašek: Změna provozovatele letecké záchranné služby nesmí ohrozit bezpečnost v kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Pokud by opravdu leteckou záchranku na jižní Moravě od 1. ledna 2017 zajišťoval stát, půjde o to, aby byl udržen dosavadní rozsah a komfort. Znamená to čtyřiadvacetihodinovou možnost zásahu letecké záchranné služby včetně nočních letů, a to nejen transportních. Budeme muset prověřit podle typů vrtulníků, které by stát nasadil na jižní Moravě, jestli vyhovují heliporty v nemocnicích, jde též o komunikační techniku, musí se vyjasnit otázka spolupráce mezi leteckou složkou a záchranáři, jestli bude potřeba týmů záchranné služby nebo zda to budou například lékaři ze Zdravotní služby ministerstva vnitra a podobně. To vše jsou otázky, které přineslo včerejší rozhodnutí vlády a já se budu snažit, abychom na ně co nejdříve znali odpověď. Prioritou číslo jedna pro mne vždy byla, je a bude bezpečnost tohoto kraje v širokém slova smyslu, součástí toho je i zabezpečení letecké záchranné služby. Budu chtít ujištění, že toto rozhodnutí například neomezí možnost přeshraniční spolupráce s Rakouskem. Poté, co u nás nebude provozovatelem soukromá firma vybraná ministerstvem zdravotnictví, ale policie, chci jasné ujištění, že i policejní vrtulník bude moci operovat na území sousedního státu. Je zde mnoho otázek, na které budu chtít co nejdříve odpovědi, abych mohl ujistit jihomoravskou veřejnost, že i od 1. ledna 2017 tady bude kvalitní a čtyřiadvacetihodinová služba letecké záchranné služby. Chci, aby zde fungovala komunikace mezi tím, kdo bude létat, mezi zdravotnickou záchrannou službou kraje, mezi všemi nemocnicemi tak, aby zde byla sladěná technika, byly připraveny týmy špičkových záchranářů, kteří budou zasahovat, aby byly v pořádku heliporty, prostě aby každým okamžikem letecká záchranka fungovala,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…