Hašek a Rozbořil: Nesouhlasíme s tím, za co kraje kritizuje ministr Ťok

09.03.2015 14:32

Kraje nesouhlasí s kritikou ministra dopravy. Ministr dopravy vlády ČR Dan Ťok dnes kritizoval kraje za údajně pomalé čerpání prostředků na opravy silnic 2. a 3. tříd z objemu financí, které po dohodě s Radou Asociace krajů uvolnila vláda.

Hašek a Rozbořil: Nesouhlasíme s tím, za co kraje kritizuje ministr Ťok
Foto: red
Popisek: Exhejtman Michal Hašek

Považujeme za nutné upozornit na skutečnost, že se po dlouholeté nečinnosti předchozích vlád letos poprvé našel způsob, jak dlouhodobě neutěšenou situaci s opravami „krajských“ silnic řešit. Kraje v současné době finišují s prvními žádostmi a jsou v brzké  době  připraveny zahájit čerpání dohodnutých finančních prostředků.

Ke kritice ministra dopravy se vyjádřil hejtman Olomouckého kraje a předseda dopravní komise při AKČR Jiří Rozbořil: „Vyjádření ministra dopravy je nešťastné a neodpovídá reálné skutečnosti. Kraje jsou připraveny žádat o dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. SFDI zpřísnil dodatečně pravidla pro čerpání dotace, na které musí kraje reagovat tak, aby byla formální část žádostí v souladu s těmito změnami. Lichá jsou i slova ministra Ťoka o případných časových prodlevách na stavbách samotných. Žádná časová prodleva nehrozí, není důvod k obavám. Za Olomoucký kraj dodávám, že zítra budeme odesílat na ministerstvo dopravy dvě žádosti, a to za kraj a za Správu silnic Olomouckého kraje.

Kraje jsou připraveny vyčerpat celou alokaci ze slíbených peněz a věříme, že se jedná o komunikační šum a nedorozumění. Je v zájmu všech zúčastněných aby proces čerpání financí až po samotné opravy silnic probíhal v souladu se stanovenými pravidly a jeho uspěchání by mohlo zavdat příčinu nejen ke vzájemné kritice v budoucnosti, ale především by se tím narušil samotný cíl celého pozitivního vývoje, a tím je dobrý stav silnic 2. a 3. tříd a mostů v krajích ČR.

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Předseda komise pro dopravu při AKČR a hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…