Hausknecht (SZ): Studenti rozdávali o Vánocích lidem bez domova jídlo

26.12.2016 14:08

Na třech místech v Praze rozdávali dnes aktivisté z kolektivu Studenti pomáhají a z platformy Studentské hnutí za solidaritu jídlo potřebným. Akci nazvali „Vánoce společně“.

Hausknecht (SZ): Studenti rozdávali o Vánocích lidem bez domova jídlo
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Kromě guláše ze sójového masa, který byl pro akci speciálně uvařen, nosili lidé na akci jídlo ze štědrovečerních tabulí a studenti jej dále distribuovali. Jídlo přineslo asi 100 lidí, dalších 200 si pro něj naopak přišlo. Celkem se akce zúčastnilo asi 500 lidí.

Kromě toho, že šlo o dobročinnou aktivitu o Vánocích, šlo také o happening, který má upozornit na projednávaný zákon o sociálním bydlení. Právě jistota domova je podle organizátorů to, co lidé potřebují ze všeho nejvíce.

„Chceme konfrontovat veřejnost s často opomíjeným problémem naší společnosti a zapojit ji do jeho řešení. Zákon o sociálním bydlení je již připravený a vládní koalice se zavázala, že jej prosadí. Nyní ale hrozí, že jej sněmovna v lednu znovu neprojedná a problém budou odkládat stále dál,“ říká k tomu jeden z organizátorů a člen Strany zelených, Filip Hausknecht.

Na akci proto bylo možné podepsat apel Mít svůj domov, aby politici tento zákon schválili a aby vešel co nejdříve v platnost. Organizátoři také poukazují na drtivý dopad exekucí – člověk by podle nich neměl skončit na ulici z žádného důvodu.

Stánky byly zřízeny před budovou hlavního nádraží, na nám. Jiřího z Poděbrad a na Strossmayerově náměstí.

Projekt Studenti pomáhají je neformální kolektiv lidí, kteří chtějí pomáhat potřebným. Vznikl v reakci na uprchlickou krizi, kam organizoval výjezdy, sbírky a snažil se informovat veřejnost o situaci na uprchlických přechodech. Platforma Studentské hnutí za solidaritu sdružující různé dobrovolnické aktivity studentů se zaměřujeme se zejména na přednáškové a jinak vzdělávací aktivity.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…