Havel (Realisté): Stav naší krajiny je bezpodmínečně nutné zlepšit

23.03.2017 22:03

Pokračující degradace naší krajiny, která se mimo jiné projevuje její klesající schopnosti zadržovat vodu, představuje riziko pro celou naši společnost.

Havel (Realisté): Stav naší krajiny je bezpodmínečně nutné zlepšit
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

Hodnota půdy, která představuje důležitou součást našeho národního bohatství a která mizí z obdělávaných pozemků, představuje miliardy korun ročně. Tenčí se zásoby podzemních vod. Pokud se nezmění dosavadní přístup k péči o krajinu a způsob hospodaření ve venkovském prostoru, lze očekávat, také vzhledem k probíhajícím klimatickým změnám, další zhoršení současného stavu.

Základní příčinou a z pohledu Realistů silnou proměnnou jsou dlouhé a nepřerušované lány polí, které mají v naší zemi téměř desetinásobně vyšší průměrnou rozlohu, než je tomu v zemích Evropské unie. Tento negativní historický odkaz z procesu kolektivizace v polovině minulého století je dále rozvíjen nastavením současného systému zemědělských dotací, který preferuje velké zemědělské průmyslové podniky bez vazby na ochranu krajiny a bez vazby na příjemce dotací k místu, kde tyto podniky podnikají. Další silnou proměnnou v hodnocení stavu naší krajiny je administrativně náročný a zachování cenných území nerespektující proces stavebního řízení, ústící ve své složitosti v nebývale široký prostor pro vytváření lobbistických tlaků, vyděračských praktik a korupci spojenou se stavební činností.

Východisko ze současného stavu vidí Realisté při uplatnění principu Paretova pravidla v rozčlenění krajiny do menších celků a dotační podporou všech krajinných prvků, které mimo jiné sníží rostoucí riziko vodní eroze. Součástí ozdravení krajiny se musí stát i obnova drobných vodních ploch v krajině, nejen rybníků, ale i mokřadů, lužních lesů a údolních říčních niv. Realisté chtějí také změnit nastavení dotací na podporu zemědělství na princip „za více práce více peněz“ a začlenit do parametrů podpor ve větší míře veřejný zájem stavu krajiny oproti bianco podpoře zemědělské produkce. Dostatek kvalitní půdy a zdrojů vody je přitom v zájmu všech zemědělských podniků bez ohledu na jejich velikost, i když za pilíř zemědělské produkce považují Realisté podniky na bázi rodinných farem s historickým vztahem k půdě a místu, kde tyto subjekty podnikají. Realisté podporují přiměřenou potravinovou soběstačnost ČR, stojící na kombinaci regionálních potravin s jasným původem a kvalitní průmyslové potravinářské produkci tuzemských výrobců.

Zásadní prioritou Realistů, také ve vztahu ke krajině, je zjednodušení, zrychlení a tím i zlevnění stavebního řízení novelizací stavebního zákona. Rozvojové plány obcí, měst i vyšších územně-správních celků musí přitom respektovat lokální geografické, půdní a vodohospodářské poměry tak, aby nedocházelo k nežádoucím a zbytečným záborům kvalitní zemědělské půdy, a aby se nestavělo v záplavových oblastech.

Shrnutí:

Krajinu předáme dalším generacím v lepším stavu, než je dnes, pokud budeme sledovat tyto cíle, které jsou realizovatelné v krátkém časovém horizontu:

  • Krajina bude pestřejší a lidským a klimatickým vlivům odolnější.
  • Dotace budou spravedlivé.
  • Stavební řízení bude zjednodušené.

Petr Havel zakladatel Realistů a agrární analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…