Havlová (VV): Ministryně slíbila, že začne řešit problematiku příspěvků na péči

21.01.2015 18:21

Tři roky trvá stav, kdy jsou vinou „sociální“ reformy exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) těžce zdravotně postiženým zcela odebírány příspěvky na péči, nebo jim jsou snižovány přeřazením do nižšího stupně závislosti.

Havlová (VV): Ministryně slíbila, že začne řešit problematiku příspěvků na péči
Foto: VV
Popisek: Ministryně slíbila, že začne řešit problematiku příspěvků na péči

„Obrátil se na mě syn člověka, který po mozkové příhodě není téměř schopen mluvit, nepoznává lidi a je mentálně na úrovni zhruba čtyřletého dítěte. Příspěvek na péči mu byl ale uznán pouze v prvním stupni! Takže synovi, který se o něj stará, stát nehradí zdravotní a sociální pojištění a je otázka času, kdy bude muset dát otce do ústavu, protože už péči o něj finančně nezvládne,“ vypráví jen jednu z mnoha příhod doktorka Zdena Cupková. Ta poskytuje sociální poradenství a je téměř denně konfrontována s podobnými situacemi.

Odebírání nebo snižování příspěvků na péči se zdaleka netýká pouze starých lidí nebo rodin s těžce zdravotně postiženými dětmi. Tento stav je důsledkem zavedení deseti úkonů v oblasti každodenního života, podle nichž se hodnotí stupeň závislosti. Ty vstoupily v platnost v lednu 2012 a jejich specifikace je naprosto nedostatečná – dříve se hodnotilo podle 36 základních životních potřeb. A tak se stává, že například kvadruplegik není uznán ve čtvrtém stupni.

„Pro některé lidi to je otázka života a smrti. Novela zákona o sociálních službách je zatím v nedohlednu, přitom včera bylo pozdě. Celou situaci by však šlo rychle a efektivně řešit prováděcí vyhláškou, která by obsahovala podbody a tedy zpřesňovala by současných deset kritérií,“ dodává Cupková. Ta věc opětovně řešila s poslankyněmi Olgou Havlovou, Janou Hnykovou a exposlankyní Kateřinou Klasnovou na společné schůzce s ministryní Michaelou Marksovou.

„Novela zákona o sociálních službách by měla platit až od roku 2017. Budeme se na ministerstvu zabývat návrhem vyhlášky, která by na přechodnou dobu situaci řešila,“ uvedla na společné schůzce Marksová. „Podobné setkání proběhlo již před rokem a přes příslib ministerstva se bohužel kromě řešení metodiky nic zásadního nestalo. Řešit situaci vyhláškou sice není legislativně čisté, ale není to protizákonné. A určitě to je lepší než čekat další dva roky, během nichž se mnoho lidí dostane do zoufalé životní situace,“ říká zakladatelka nadačního fondu na pomoc zdravotně postiženým (NF KlaPeto) Kateřina Klasnová.

Poslankyně přislíbily, že věcí se bude zabývat také sociální výbor. „Se zdravotním postižením i odebíráním příspěvků mám osobní zkušenost.  Proto tuto problematiku vnímám a chápu bezmocnost zdravotně postižených. Hodlám udělat na toto téma na jaře seminář v poslanecké sněmovně,“ uvedla poslankyně Havlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce