Havlová (VV): Nutnou obranou v domě naše práce nekončí

29.01.2014 13:20

Potenciálním prosazením úpravy nutné obrany ve vlastním domě v souladu s principem „můj dům, můj hrad“ naše legislativní práce v tomto oboru neskonči.

Havlová (VV): Nutnou obranou v domě naše práce nekončí
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Nedávno jsem společně s kolegou Davidem Kádnerem upozorňovala na problematiku nutné obrany. Je smutnou pravdou, že v naší zemi přibývá brutálních útoků a občané se nemají jak bránit.

Moravskoslezský kraj je toho příkladem. Jen namátkou ze statistik roku 2013. V březnu 2013 došlo k dvojnásobné vraždě v Městě Albrechtice na Bruntálsku. Mladík zabil rodiče své přítelkyně přímo v jejich domě. V září na Frýdecko-Místecku došlo během jedné hodiny k přepadení a vyloupení čtyř čerpacích stanic. Lupiči byli dle vyjádření policie opilí a ozbrojení. V říjnu přepadl lupič s pistolí v Ostravě-Výškovicích obsluhu herny a zde již došlo k fyzickému útoku. Došlo také k vraždě pošťačky ve Skřipově přímo v objektu pošty. V listopadu došlo na Novojičínsku ke dvěma přepadení během 45 minut. Útočník byl ozbrojený pistolí. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo.

Takových případů se odehraje každý měsíc několik, za loňský rok došlo v mém kraji k celkem jedenácti vraždám. Bude letošní rok ještě horší?

Doufám, že ne. S kolegy z Věcí veřejných a odborníky z občanských spolků Šalamoun a jinými občanskými sdruženími se budeme snažit bezpečnostní situaci řešit a naše práce se rozhodně nezastaví po vyřešení nutné obrany v příbytcích občanů dle principu „můj dům, můj hrad“. Poté bude následovat snaha o vyřešení možnosti obrany pro zaměstnance v různých provozovnách, jako jsou pošty, banky, čerpací stanice, tedy logických cílů zločinců. A také obyčejné lidi, které násilník prostě zastihne venku. Je prostě na čase, abychom my legislativci vysvětlili jim soudcům, že slušný člověk by neměl být odsouzen za to, že si prostě dovolil bránit své zdraví, majetek a život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.