Havlová (VV): Občané musí sami rozhodnout, zda budou GMO potraviny konzumovat

25.04.2014 8:57

V Poslanecké sněmovně se v pátek konal seminář o geneticky modifikovaných potravin. Záštitu nad akcí převzala poslankyně Věcí veřejných Olga Havlová, moderátorem byl politik a novinář Radek John. Kontroverzní téma, na které není jednotný názor, přilákal řadu osobností věnujících se tématu GMO.

Havlová (VV): Občané musí sami rozhodnout, zda budou GMO potraviny konzumovat
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Na semináři vystoupili například Mgr. Margit Slimáková, specialistka na výživu a zdravotní prevenci, Mgr. Tomáš Moravec, Ph.D. z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd České republiky v Praze, profesor RNDr. Zdeněk Opatrný, CSc. z katedry fyziologie rostlin PřF UK v Praze a mnoho dalších odborníků například z Ministerstva zemědělství nebo ambasády Spojených států.

Problematika GMO se bohužel týká i občanů České republiky, kteří konzumují geneticky upravené plodiny v rostlinných olejích jako je Lukana či Ceresol, které obsahují sójový olej vyrobený z geneticky modifikovaných rostlin. Přitom již existují studie prokazující dokonce přímé ohrožení konzumentů GMO. Kupříkladu Výzkumná práce vědců z ústavu CRIIGEN (Comité de Recherche et d'Information Indépendantes sur le génie Génétique) a francouzských univerzit v Caen a Rouenu prokázala negativní zdravotní účinky konzumace GMO kukuřic (MON810, MON863 a NK603) na játra a ledviny, orgány zajišťující detoxifikaci organizmu, stejně tak na srdce, nadledvinky a slezinu. Tyto průzkumy jsou příznivci geneticky modifikovaných potravin zpochybňovány.

Zákaz pěstování GMO plodin v jednotlivých státech Evropské unie je dán rozdílným pohledem členských států na tuto problematiku. Vzhledem k stavu, kdy EU není potravinově soběstačná, ale dochází k dovozu GMO krmných směsí ze států mimo EU. V EU se GMO pěstuje pouze ve čtyřech státech a to Španělsku, Portugalsku, Rumunsku a Česká republika.

GMO plodiny mají díky svým geneticky pozměněným dědičným informacím odolnost vůči škůdcům, což samozřejmě velkým pěstitelům vyhovuje. Roundup Ready sója firmy Monsanto se v Latinské Americe pěstuje na deseti milionech hektarů.

Poslankyně Olga Havlová k GMO říká: "Jak jsem sama zjistila, není vůbec jednoduché získat seriózní informace týkající se této problematiky. Osobně se domnívám, že je nutné nadále situaci sledovat. Konstatuji, že je velice malá informovanost obyvatelstva o těchto produktech, což je pochopitelně špatně a občané by měli mít možnost se sami rozhodnout, zda budou geneticky modifikované potraviny konzumovat. V současné době řeší EU, jakým způsobem budou mít možnost státy EU o pěstování genetických plodin rozhodovat, či je zcela zakázat. Teprve čas ukáže, kdo se rozhodl správně."

Politik a spisovatel Radek John dodává: "Pozvali jsme jak skalní příznivce GMO potravin, tak skalní odpůrce. Mne osobně na GMO potravinách děsí, že nejsou dostatečně validní dlouhodobé studie o jejich vlivu na lidské zdraví. Historie nás učí, že stejnou chybu udělal svět, když používal DDT bez dostatečných informacích o jeho účincích, když dopustil kontaminaci životního prostředí polychlorovanými bifenyly. Varovné je, že všechny Evropské státy kromě čtyř zakazují pěstování GMO potravin. To se dokonce řadě jiných států líbí, protože ten pokus, jestli to zdraví škodí, nebude prováděn na jejich občanech. A mně se zase nelíbí to, že zatím může být prováděn na našich občanech. Existuje termín předběžná opatrnost. Jiné státy podle něj konají a já myslím, že totéž by měl dělat náš stát. GMO potraviny budou samozřejmě velké téma v Evropské unii i v příštích letech. Já jsem zastánce rezervovaného přístupu k jejich pěstování v této zemi."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…