Havrda (Svobodní): Povinné testování dětí ve školách

09.04.2021 21:05

Ostře protestujeme proti povinnému testování zdravých dětí ve školách. Nařízením vlády o povinném testování ve školách nelze obejít právo na ochranu zdraví a právo na vzdělání u našich dětí.

Havrda (Svobodní): Povinné testování dětí ve školách
Foto: MEDsport
Popisek: MUDr. Miroslav Havrda, MEDsport, zdravotnický expert

Jedná se o závažný zásah do práv dítěte, do práv rodičů jako zákonných zástupců a kumulativní porušování řady právních norem.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

V žádném zákoně nelze nalézt právo testovat nezletilé děti a ani není komu tento příkaz uložit. Školy nemají podobná práva vůči svým žákům a pokud by byl tento příkaz uložen rodičům, museli by s tím souhlasit. Odmítnutím dítěte se nenechat testovat není ani přestupkem, neboť se tento zákon nevztahuje na děti do 15 let věku.

Ředitel(ka) školy nemá žádnou právní oporu v tom, aby byly netestované děti vyloučeny z prezenční školní docházky, ačkoli lze předpokládat, že mu (jí) tato povinnost v rozporu se zákonem může být uložena. Naopak se ředitelé či učitelé mohou dostat do rozporu se zákonem, zvláště pokud utrpí dítě testováním fyzické nebo psychické trauma.

Škola podle Zákona o veřejném zdraví (258/2000 Sb.) nesmí oddělit dítě a vyloučit ho z vyučování, pokud nevykazuje známky nemoci i když nepodstoupilo covidový test. Testování musí provádět pouze odborně způsobilé osoby, což pedagogové nejsou. Pokud budou pedagogové sami testovat, vystavují sami sebe vysoké míře odpovědnosti, které se nemohou zbavit ani tím, že pouze poslechli pokyny někoho jiného. Protiprávní jednání nemají plnit!

Škola by současně měla zajistit bezpečné prostředí, kde nehrozí vzájemná nákaza a nesmí dojít k vyzrazení údaje o zdravotním stavu testovaného dítěte.

Za jakoukoliv újmu potom nese škola a pedagogové plnou zodpovědnost.

Výše uvedená fakta svědčí o vysoké míře nekvality zpracování právních vztahů navrhovaných opatření vládou, dále svědčí o naprosté nepřipravenosti státu řešit sporné situace, který mohou být na území České republiky stovky.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…