Hečko (ČSSD): Program obnovy venkova doplní program pro větší sídla

25.03.2019 21:32

Středně velkým sídlům, která kvůli podmínkám nedosáhnou na peníze z krajského Programu obnovy venkova, bude letos k dispozici nový dotační titul. Pro místní části obcí o velikosti 3–10 tisíc obyvatel je v něm připraveno 12 milionů korun uvolněných díky první změně rozpočtu na rok 2019.

Hečko (ČSSD): Program obnovy venkova doplní program pro větší sídla
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Program obnovy místních částí obcí reaguje na poptávku ze strany menších měst.

„Tímto krokem jsme chtěli zaplnit určitou mezeru v nabídce krajských dotačních programů. Četné lokality venkovského charakteru nemohly pro svůj rozvoj využívat Program rozvoje venkova, který je pouze pro obce do tří tisíc obyvatel, protože jsou součástí většího celku. Zájem žadatelů a využití krajských peněz budeme pochopitelně sledovat, abychom byli schopni reagovat na skutečné potřeby místních samospráv,“ vysvětluje radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, evropských grantů, dotací a cestovního ruchu.

Program obnovy místních částí obcí je rozčleněn na čtyři účely – stejně jako Program obnovy venkova:

Města a obce mohou dotace využít na pořízení, obnovu nebo údržbu občanské vybavenosti, úpravu veřejných prostranství a místních komunikací. Pro tento účel lze žádat o 50 tisíc až 1,5 milionu korun.

Dotace v rozmezí 50 až 500 tisíc korun jsou určeny na obnovu památkového fondu. Peníze je možné využít na nemovité i movité kulturní památky i historicky cenné varhany.

Dotační program pamatuje i na obnovu stávajících vodních nádrží. Jeden projekt může získat od 30 tisíc do půl milionu korun.

Napomoci předcházení vzniku odpadů má poslední účel. S krajskou podporou 20 až 200 tisíc mohou obce zlepšit oddělený sběr a další využití odpadu, včetně předcházení jeho vzniku.

Lhůta pro podání žádosti prostřednictvím dotačního portálu začíná 24. 4. a končí 13. 5. ve 14 hodin. O vyčleněných 12 milionů se pro své místní části mohou ucházet obce se 3–10 tisíci obyvateli.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…