Heger (TOP 09): Musíme řešit nedostatek lékařů na záchrankách

22.04.2016 8:23

Nedostatek lékařů postupně graduje, ale lékaři na záchrankách patřili k úzkoprofilovým již před dvaceti lety, kdy se začaly vést debaty o jejich posílení.

Heger (TOP 09): Musíme řešit nedostatek lékařů na záchrankách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Od té doby  se prosadila různá opatření, jako např. osamostatnění záchranné služby a její odsunutí z nemocnic, přesunutí části činností z lékařů na samostatné záchranáře, přesun řízení a koordinace  samostatných středisek záchranné služby pod krajská centra, výrazná technická a komunikační podpora činnosti  záchranek nebo osamostatnění oboru urgentní medicína.

Žádná z těchto radikálních změn však situaci s lékaři nevyřešila a navíc implementace EU pravidel pro pracovní dobu a přesčasovou práci situaci výrazně zkomplikovala. Podobnou roli hrál i  obecný nedostatek počtu všech lékařů, který vede k jejich přetížení a nižší ochotě přijímat vedlejší úvazky na záchrankách. Bez  nich se lze jen těžko obejít.  Zájem o obor je nyní nutno  zvýšit  lepšími platy a případnými benefity na straně jedné a takovou odbornou přípravou v oboru, která by lékařům umožnila ve vyšším profesním věku  snadnou rekvalifikaci a  přestup do jiné, méně "adrenalínové"  činnosti  např. praktického lékaře. Bez tohoto  posílení dlouhodobého profesního výhledu zůstane pro mnoho lékařů obor urgentní medicína i nadále neatraktivní. 

Leoš Heger, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL