Hejduk (ČSSD): Více (sociální) demokracie

17.08.2015 5:31

Členská základna ČSSD se postavila v době "lánského puče" za Bohuslava Sobotku, který později sestavil vládu sociálních demokratů, lidovců a ANO. Podpora byla ovšem za jedné podmínky – hlouběji demokratizovat rozhodování ve straně.

Hejduk (ČSSD): Více (sociální) demokracie
Foto: archiv Radima Hejduka
Popisek: Předseda Idealistů, spolku uvnitř mladé sociální demokracie, Radim Hejduk

Sociální demokraté si v posledních letech prošli bouřlivými událostmi. Po volbách do Poslanecké sněmovny bylo napětí tak velké, že se skupina vlivných členů ČSSD rozhodla sesadit svého lídra do voleb a legitimně zvoleného předsedu strany. Tzv. Lánský puč se ale nepodařil. Členská základna ČSSD se tehdy postavila za Bohuslava Sobotku, který později sestavil vládu sociálních demokratů, lidovců a ANO. Ovšem za jedné podmínky – hlouběji demokratizovat rozhodování ve straně.

Vedení ČSSD na to hbitě odpovědělo uspořádáním referenda. Otázky byly tři, z nichž ta nejpodstatnější se týkala „rozhodování všech členů o konečné podobě kandidátních listin“. Jednoduše řečeno, Bohuslav Sobotka se ptal svých členů, zda si přejí rozhodovat o tom, kdo bude stranu reprezentovat v jejich volebním obvodě. Zhruba 89 % hlasujících předsedovi odpovědělo, že si to jednoznačně přejí.

V krátkém sledu tak řadoví členové ČSSD prokázali, že jim na budoucnosti sociální demokracie velmi záleží a že se na ní chtějí podílet do nejvyšší možné míry. Chtějí více demokracie. ČSSD nakročila k systému tzv. primárek, které fungují ve vyspělých a pokrokových stranách po celém světě.

Jakoby se však při vytváření pravidel pro primárky na běžné členy zapomnělo. Existují odůvodněné obavy, že rozšíření pravomocí řadového člena bude jen na oko a kandidátní listiny budou stejně sestavovat funkcionáři strany. Členům se kladou v nových pravidlech velké překážky.

Nejvíce srozumitelné omezení se týká volební účasti. Ve volebním obvodu se musí zúčastnit hlasování nejméně 30 % všech členů, jinak se schválí podoba kandidátky tak, jak ji vytvořili  funkcionáři. Další omezení se týká neúměrně vysoké kvóty na preferenční hlasování. Ta je novými řády ustavena na 30 %. Je tedy velmi těžké vykroužkovat nahoru svého favorita. Přitom když volíme do Poslanecké sněmovny, je tato hranice stanovena na 5 %, tedy o 25 procentních bodů méně.

Možná je na místě otázka: Proč je tak zásadní se tím zabývat? Na to každý může odpovědět po svém. Já osobně považuji za důležité, aby se lidé angažovali v tom, jak bude vypadat největší strana v naší zemi, a aby její členové měli možnost podílet se na tom, jakou má podobu, když o to jasně projevili v referendu zájem. Sociální demokracie je důležitou součástí našeho demokratického uspořádání a bude rozhodovat o budoucnosti České republiky a tedy i o tom, jak se bude žít nám občanům.

A důvěru by ČSSD měla mít. Ve své dlouholeté tradici vždy hájila demokratické hodnoty, v českých zemích kromě základů sociálního státu (díky nimž máme například bezplatné vzdělání, kvalitní zdravotní péči či garantovanou minimální mzdu) prosadila všeobecné volební právo. Názoru zdola se proto nikdy nebála, naopak ho hájila.

________

Na závěr bych chtěl dodat, že ve středu 19. 8. od 18:00 proběhne v Praze na Novotného lávce diskuzní seminář spolku Idealisté.cz, kde se jednotlivá pravidla pro primárky budou řešit. Chceme tím otevřít debatu s řadovými členy i veřejností o tom, jak by měl vypadat ideální systém vytváření kandidátních listin. Existuje tak snaha otevřít se řadovým členům a veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).