Hejduk (ČSSD): Zájmy byznysu legálně postaveny nad potřeby lidí

19.04.2015 9:07 | Zprávy

V sobotu 18. 4. 2015 se konal protest proti Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství. Po celém světě se lidé vyslovili proti kontroverzní smlouvě, která může poznamenat životy většiny lidí i v ČR.

Hejduk (ČSSD): Zájmy byznysu legálně postaveny nad potřeby lidí
Foto: archiv Radima Hejduka
Popisek: Předseda Idealistů, spolku uvnitř mladé sociální demokracie, Radim Hejduk

Protestů se zúčastnil i spolek Idealisté.cz, kterému bylo umožněno vyjádřit svůj názor na TTIP na řečnickém pódiu. Projev, který tam zazněl přikládám níže.

Vážení,

dnes jsme se zde sešli jako občané různého světonázoru, kteří však mají společný cíl: zastavit Trojského koně jménem TTIP. Zastupuji zde postoje spolku Idealisté.cz, který je součástí názorově barvitého sociálně demokratického hnutí.

Jako Idealisté se stavíme k transatlantické smlouvě skepticky. Nepovažujeme ji ani za sociální, ani za demokratickou. Nechceme totiž, aby se rozhodovalo o osudu 800 milionů lidí podobným způsobem, jako tehdy, když byla v severní Americe přijata smlouva podobného ražení. Byla to tzv. NAFTA, kterou si prosadila úzká skupinka mocných na úkor většiny zaměstnanců ve Spojených státech, Mexiku a Kanadě. V důsledku této smlouvy zmizelo asi milion pracovních míst a mzdy se v některých oborech snížily asi o 20 %. A to vše pouze v zájmu zisku několika málo vyvolených.

Jsem zaměstnanec. Stejně jako dalších 3,5 milionů lidí v této zemi. A pochopitelně chci, aby se hájily především naše zájmy. A naším zájmem rozhodně není ztráta pracovního místa, rušení dovolených, snižování kvality pracovních podmínek nebo pojídání nekvalitních potravin. Pokud se tomu v TTIPu nezabrání, není tato smlouva sociální.

Mnoho lidí říká, že kolem TTIPu vytváříme jen humbuk. Ale co jiného nám zbývá než se hlasitě ozvat. Vágnost textů, které nám jsou předkládány z vyjednávání, nás moc neuklidňuje. Proces, jakým se má TTIP ve všech zemích schvalovat doteď není jasný. Je však už teď velmi pravděpodobné, že na názor občanů se moc brát ohled nebude. Pokud se tomu v TTIPu nezabrání, není tato smlouva demokratická.

Proto jsme tu dnes společně s vámi. Trojského koně nechceme, ačkoli je mnohými malován narůžovo. Stojíme před rozhodnutím, jestli naše životy budou řízeny globálním trhem, kde hlavní slovo budou mít jen ti největší hráči. A my říkáme ne, to nedopustíme. Stop TTIP.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.